Lukker Birgitte-saken

Politiadvokat Thor Buberg ser ikke noe poeng i å fortsette etterforskningen av Birgitte-drapet på Karmøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Nå lukker han saksmappa, uten å erklære fetteren for renvasket.

Ingen av hårstråene fra åstedet stammer fra de 43 personene som har avgitt nye spyttprøver for DNA-testing. Dermed ser ikke politiet flere veier å gå i den gjenopptatte drapssaken fra 1995.

- Når det gjelder det tekniske, mener vi å ha gjort alt som er fornuftig å gjøre i denne saken, sier Buberg.

Selv om det finnes fem hår med ukjente DNA-profiler, deriblant et fire centimeter langt hår funnet i offerets lukkede hånd, er ikke politiet nærmere en drapsmann.

- Det er bare ett hår vi snakker om, og det nytter ikke å spekulere på hvor det er kommet fra. Det trenger ikke å ha kommet fra gjerningsmannen, sier Buberg.

- Patetisk

- Men det fins vel flere personer som ville få et forklaringsproblem hvis deres hår dukket opp i Birgitte Tengs' blodige hånd?

- Ja, det er klart at det ville vært interessant for oss å finne en slik person. Men vi har nå sjekket de 43 som var de mest naturlige i denne sammenhengen. De er blitt valgt ut i samråd med fetterens advokater. Alle andre personer i denne saken er å betrakte som «langskudd», sier Buberg.

Fetterens advokater raser over at Buberg ikke mener at DNA-testen utelukker fetteren som drapsmann.

- Dette er patetisk. Det har vært en kamp mellom gjerningsmann og offer, og da er det helt åpenbart at han må ha lagt igjen noen «visittkort». Tidligere var alle enige om at dette håret var utelukkelsesbevis. Fetteren har blitt utsatt for alle slags undersøkelser og tester, og ingen av dem knytter ham til saken. Hvor mye klarere kan det bli? spør advokat Sigurd Klomsæt.

- Renvasket

Fetteren, som studerer i Frankrike og hadde eksamen i går, sier til TV 2 at han føler seg renvasket.

- Det skal bli godt for meg og familien å bli ferdige med denne saken nå, sier han.

Helt ferdig er han uansett ikke. Fortsatt pågår kampen om å få omgjort dommen fra 1998, hvor han ble dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre. De mener fortsatt at han drepte deres datter.

- Politiet anser ikke resultatet av hårprøven for å være et utelukkende bevis. Fagdommerne dømte ham i erstatningssaken. Vi støtter oss til dette. På det tidspunktet var det heller ingen tekniske beviser. Derfor står saken uforandret i dag, sier foreldrene til Dagbladet.

LUKKER SAKEN: Politiadvokat Thor Buberg lukker Tengssaken uten å ha funnet en drapsmann og uten å erklære Birgitte Tengs fetter for renvasket.