Lukker døra for Bondevik

Ap-leder Jens Stoltenberg slår nå fast at det er utenkelig for ham å samarbeide med Bondevik-regjeringen om neste års statsbudsjett hvis det blir borgerlig flertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er utenkelig at vi skal støtte statsbudsjettet i oktober til en regjering vi ønsket å kaste i september. Vi kommer til å opptre ryddig hvis vi skulle tape valget, men vi kan aldri bli noe støtteparti for en borgerlig regjering, heller ikke i neste års budsjett, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Denne avklaringen fra Ap-lederen betyr at Kjell Magne Bondeviks framtid som statsminister henger i en enda tynnere tråd enn tidligere.

For grunnen til at Bondevik fram til nå har kunnet avvise Frp\'s ønske om et tettere samarbeid, er at Ap alltid har stått klart til å ta ansvar, også for statsbudsjettet. Så seint som 14. juni, under statsministerduellen i Drammen, åpnet Stoltenberg for budsjettsamarbeid med de borgerlige hvis de rødgrønne taper valget.

Den muligheten er nå lukket. Det tvinger regjeringen til å snu seg mot Frp. Men de vil bare samarbeide hvis Bondevik er fjernet som sjef.

Ferdig for godt

-  Stoltenbergs avklaring er svært nyttig for valgkampen. Nå vet velgerne at Bondevik må gå av uansett valgresultat. Dermed burde statsministerduellene mellom ham og Stoltenberg avlyses. Og partilederne på borgerlig side må komme sammen og diskutere konsekvensene av avklaringen, sier Hagen til Dagbladet.

Han har i hele sommer sagt at det eneste som kan redde Bondevik, er signaler fra Stoltenberg om at Ap kan forhandle med regjeringen om statsbudsjettet.

Stoltenberg vil imidlertid ikke forholde seg til Carl I. Hagens logikk.-  Jeg har problemer med å ta Hagen på alvor fordi han for fire år siden innsatte Bondevik-regjeringen og har støttet den helt til siste arbeidsdag - før han på første dag i ferien gir inntrykk av at han vil avsette den. Det er et nytt eksempel på det spillet og kaoset vi får hvis det fortsatt blir borgerlig flertall på Stortinget. Heldigvis er det slik at velgerne nå har en mulighet til å frigjøre oss fra dette tullet ved å gi de rødgrønne et nytt flertall, sier han.

-  Uryddig

Stoltenberg vil ikke, som Hagen, avskrive Bondevik riktig ennå.

-  Jeg må forholde meg til at tre av fire partier på borgerlig side har Bondevik som statsministerkandidat. Det fjerde, Frp, vet ikke helt, men åpner for Dagfinn Høybråten eller Erna Solberg. Det er på tide de borgerlige rydder opp i rotet sitt og kommer fram til én statsministerkandidat. Men jeg tror ikke de greier det, spår Stoltenberg.