HEMMELIG FORKLARING: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter vil i dag forklare seg bak lukkede dører. Foto: Forsvaret
HEMMELIG FORKLARING: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter vil i dag forklare seg bak lukkede dører. Foto: Forsvaret Vis mer

Lukker dørene for salgssjefen

Etter tautrekking fikk Forsvarets salgssjef med seg komitéen på å lukke dørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag ble det avklart at de to offiserene i Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) som direkte har håndtert salgene av båter til Vest-Afrika skal komme og forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Høringen blir dermed utvidet og starter nå i dag, i stedet for i morgen slik planen var tidligere.

- Høringen torsdag blir også åpen, sa kontrollkomitemedlem Gunvor Eldegard (Ap) til Dagbladet da.

Men siden har det etter det Dagbladet forstår vært tautrekking internt i komiteen om hvordan dette skulle organiseres. Forsvarets tidligere salgssjef Odd-Stein Sundling Melsæter takket først ja til å komme og forklare seg bak lukkede dører.

Uttalte seg Men i forrige uke avslørte Dagbladet at Melsæter i tillegg til å være helt sentral i salgene også hadde fått en sentral jobb i forhold til oppryddingen og gjennomgangen som Søreide har lovet Stortinget. I denne saken uttalte Melsæter seg om hvorfor han ikke ville svare Forsvarsdepartementets revisorer om salget av F-5 jagerfly til et privat selskap.

Deler av komiteen mente at siden Melsæters navn nå var offentlig kjent, og det at han selv har uttalt seg offentlig gjorde at det ikke lenger var behov for lukkede dører.

Men Melsæter selv ønsket fortsatt lukkede dører og komiteen diskuterte spørsmålet gjennom nesten hele dagen i går. I 19-tida konkluderte de:

- Komiteen har landet på at Melsæters forklaring vil gå bak lukkede dører. Men opplysninger han kommer med bak lukkede dører kan brukes videre i høringen, sier saksordfører Helge Thorheim (Frp) til Dagbladet.

Dermed kan de tidligere og nåværende statsråder og forsvarstoppene som kommer og forklarer seg i morgen bli konfrontert med det Melsæter har sagt i den lukkede delen av høringen.

Komitémedlem Abid Raja sier det var Melsæter selv som krevet lukkede dører.

- Vi har besluttet å avholde lukket høring fordi vedkommende har sagt at han ellers ikke møter i åpen høring. Dermed får vi ikke informasjon. Derfor har vi ikke hatt noe annet valg enn å lukke høringen for å høre han for å få sakens fullt ut opplyst, sier Venstre-politikeren.

- Det var så viktig å få inn denne personen at vi valgte å gå med på de premissene som vedkommende satte, sier Hans Fredrik Grøvan (Krf)

Han sier at det var enighet i komitéen om at de ønsket en åpen høring, men at diskusjonen gjaldt om de skulle gå med på den tidligere salgssjefens krav om å lukke dørene.

- Betydningen av å få vedkommende på høring veide tyngst, sier han.

Melsæter vært direkte involvert i salget av de fleste båtene som har gått til Nigeria og i flysalget til Texas. Som sjef for salgs og avhendingsseksjonen i FLO har han også hatt ansvaret for salg av beltevognene som har endt i Sudan og Russland.

Vil snakke åpent Melsæters underordnede, den korrupsjonssiktede orlogskapteinen, vil også møte i kontrollkomiteen i dag. Etter det Dagbladet får opplyst ønsket han selv å komme og han har ikke bedt om lukkede dører.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer