FIKK GJENNOMSLAG: Politiadvokat Christian Hatlo ønsket lukkede dører og ble hørt. Foto: Morten Holm / Scanpix
FIKK GJENNOMSLAG: Politiadvokat Christian Hatlo ønsket lukkede dører og ble hørt. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Lukker dørene i terrorsaken

Og Breivik får ikke stille i kjole og hvitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fengslingsmøtet for terrorsiktede Anders Behring Breivik går for lukkede dører fredag. Han får ikke oppfylt ønsket om å stille i kjole og hvitt. Det heter det i en kjennelse fra Oslo tingrett i dag.

Breivik selv har klart uttalt via sin forsvarer at han ønsker mest mulig offentlighet rundt rettsmøtene hvor han framstilles. Politiet på andre siden frykter for Breiviks sikkerhet og for at han kan benytte møtet i retten til å gi beskjeder. I avhør har han forklart seg om to andre påståtte terrorceller som politiet fremdeles ikke har avsluttet letingen etter.

Dagbladet skrev i går at terroristen ønsket å å møte i gallaantrekk. I dagens avis går det fram at bistandsadvokatene raser over ønsket.

- Retten legger basert på begjæringen til grunn at politiet ikke har kommet til bunns i spørsmålet om siktede kan ha hatt medhjelpere ved de to terroranslagene og at politiet holder dette åpent, skriver dommer Hugo Abelseth i kjennelsen.

Vanlige klær Også ønsket om å få stille i kjole og hvitt i retten ble avvist.

- Noe legitimt behov for fremstilling i kjole og hvitt/livkjole/snippkjole er det for øvrig vanskelig å se at siktede har. Alminnelig pent antrekk er tilstrekkelig til å vise at han tar rettsprosessen på alvor, skriver dommeren i en egen kjennelse.

Tingretten slår også fast at fornærmede ikke får være til stede under rettsmøtet, slik flere gjennom sine bistandsadvokater har ønsket.

- Fornærmede og etterlatte gis ikke anledning til å være til stede under rettsmøtet den 19.08.2011 hvor spørsmålet om fortsatt isolasjon av Anders Behring Breivik skal behandles, heter det i kjennelsen.

Sikkerhetsrisiko Dette var i tråd med politiets ønsker.

I kjennelsen heter det om begrunnelsen for avgjørelsen:

- Fornærmede og etterlatte gis ikke anledning til å være til stede under rettsmøtet den 19.08.2011 hvor spørsmålet om fortsatt isolasjon av Anders Behring Breivik skal behandles.

- En slik adgang vil være uheldig i forhold til formålet med møtet og forholdet til sikkerheten.