Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Lukker dører i Jensen-saken. - Leste opp trusselbrev i retten

Tingretten mener de tiltalte eller andre risikerer forfølgelse og represalier.

VIL FORKLARE SEG ÅPENT: Både Spesialenheten og Gjermund Cappelen ønsker at deler av forhandlingene skal gå  for lukkede dører. Jensen selv ønsker å forklare seg for åpen rett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL FORKLARE SEG ÅPENT: Både Spesialenheten og Gjermund Cappelen ønsker at deler av forhandlingene skal gå  for lukkede dører. Jensen selv ønsker å forklare seg for åpen rett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten har lenge varslet at rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen vil gå for lukkede dører under deler av rettsforhandlingene.

Spørsmålet ble så behandlet av Oslo tingrett torsdag ettermiddag. Retten besluttet å lukke dørene når Jensen skal forklare seg om kontakten med Cappelen i tida før pågripelsen av hasjbaronen mandag. Dette innebærer at verken presse eller publikum kan være til stede.

Retten begrunner det med sikkerhetshensyn til begge de tiltalte og til andre personer som kommer til å bli nevnt med navn i retten.

Leste opp trusselbrev

Dagbladet får bekreftet at et trusselbrev ble lest opp under forhandlingene om lukkede dører.

Brevet skal ha blitt sendt til Cappelen da han satt på Ila fengsel i fjor sommer. Det skal også ha blitt sendt til Cappelens forsvarer Benedict de Vibe.

I brevet skal en av de kriminelle som blir nevnt i en av sakene som skal tas opp i retten, komme med klare trusler mot Cappelen og hans forsvarer. Brevet skal ha blitt lest opp for å poengtere hva slags situasjon Cappelen kan komme opp i om denne delen av forklaringen skal gå for åpen rett.

- Risikerer forfølgelse og represalier

Tingrettsdommer Kim Heger skriver i kjennelsen fra Oslo tingrett: «Det er vist til at det foreligger særlige forhold som gir grunn til frykt for at de tiltalte og andre risikerer forfølgelse eller represalier hvis innholdet i deler av Jensens forklaringer blir kjent for andre, og at dette også vanskeliggjøre sakens opplysning og at lukkede dører derfor er påkrevd».

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen nektet å hilse da de møtte hverandre for første gang på tre år i Oslo tinghus. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer

«Retten finner at det i herværende sak foreligger en kvalifisert og konkret begrunnet frykt for at enkelte opplysninger i Jensens forklaring, som er nødvendig at kommer frem for retten, vil kunne utsette de tiltalte og andre for forfølgelse eller represalier hvis innholdet i denne delen av forklaringen blir kjent for allmennheten.»

I kjennelsen heter det også at det skal være viktig at disse opplysningene kommer fram for retten, og lukkede dører anses nødvendig for sakens opplysning. Ifølge kjennelsen skal det dreie seg om konkrete hendelser og navn som er kommet fram i kontakten mellom de tiltalte.

Ønsket åpne dører

Jensens forsvarer, John Christian Elden, har vært klar på at han ville motsette seg lukkede dører og at Jensen selv har ønsket å forklare seg for åpen rett. Spesialenheten og Cappelen selv har ønsket at deler av forhandlingene skal gå for lukkede dører.

Inge D. Hanssen fra Aftenposten, pressens representant, argumenterte for at saken skulle gå for åpne dører ettersom den er av betydelig offentlig interesse og at det trolig er den alvorligste korrupsjonssake i norsk politis historie.

- Det er en sak som angår hele politietaten fordi det dreier som borgerens tillit til politiet, sa Hanssen, som la til at det er vel kjent nå at Cappelen har vært Jensens kilde og informant, og at dette ikke har gått utover han og hans families sikkerhet.

PÅ VEI UT: Eirik Jensen og kjæresten Ragna Lise Vikre (t.h.) forlater retten etter første dag. Utenfor rettslokalet ble Jensen kalt «jævla svin». Video: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser imidlertid at det kan fortone seg noe annerledes for sikkerheten til andre politiinformanter fra det kriminelle miljøer, personer hvis identitet ikke er kjent, sa Hanssen.

Siden fredag er rettsfri dag, vil de lukkede dørene først slå inn når Spesialenheten for politisaker fortsetter sin utspørring av den korrupsjons- og narkotikatiltalte og nå pensjonerte politioverbetjenten mandag.

Hva aktoratet vil ta for seg i delen som det er begjært lukkede dører for, er ikke kjent, men dreier seg om tiden rundt pågripelsene medtiltalte Gjermund Cappelen og Eirik Jensen selv. Dette skjedde henholdsvis i desember 2013 og februar 2014, skriver NTB.

Dagbladets kommentator Martine Aurdal om Eirik Jensens forklaring i Oslo Tingrett. Video: Lars EIvind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling