Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lukker øynene for alkohol-smugling

Har du for mye øl i bagasjen, kan du oppleve at norske tollere bevisst lukker øynene. Tollerne mener at straffen for smugling av øl i små mengder er så høy at de ikke lenger kan forsvare bøtesatsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En svensk mellanøl for mye i bæreposen skal straffes med en bot på hele 300 kroner.

- På denne bakgrunn velger ofte våre medlemmer å se gjennom fingrene dersom noen kommer med ekstra øl i bagasjen, sier leder i Norsk Tollerforbund, Ragnhild S. Folgerø, til Dagbladet.

Det var før jul i fjor at regjeringen Bondevik innførte nye forskrifter for smugling av mindre alvorlig karakter, som det heter. Resultatet ble at bota nå er den samme enten du smugler for eksempel nitten 0,33-litersflasker øl eller ti 0,75-liters flasker sherry - 1900 kroner.

Bondevik bestemte at all alkoholholdig drikk mellom 2,5 og 22 volumprosent skal straffes likt.

Bredside

I siste nummer av Norsk Tollblad fyrer forbundsleder Folgerø av ei skikkelig bredside mot forskriftene.

- Når myndighetene velger å straffe øl- og hetvinssmugling likt, stiller jeg spørsmålet ved vurderingen i forkant. Dette blir det samme som å ha samme bøtesats uansett hvor fort du kjører i 50-sonen, skriver Folgerød.

Overfor Dagbladet understreker hun at det er en bedre differensiering hun etterlyser.

Satt på prøve

- Jeg er ingen forsvarer av lovbrudd, og mener at lojalitet til etaten er en av grunnsteinene i vår arbeidsdag, sier Folgerød.

- Men når regelverket vi er satt til å håndheve, har sanksjoner som slår så urimelig ut at de blir vanskelige å forholde seg til for våre medlemmer, blir lojaliteten satt på en unødvendig hard prøve, sier Folgerød.

- Vår virksomhet skal være legitim. Det vi si at tjenestemenn må tro at det de driver med, er etisk forsvarlig. Hvis regelverket er utformet slik at tolleren som skal håndheve det, har store problemer med legitimiteten, er det fare på ferde, sier Folgerød.

Og til Finansdepartementet har hun følgende hilsen:

- Fjellvettregler kan også brukes i lavlandet - det er ingen skam å snu...