- Lukker øynene for fangeflyene

En rekke ganger har fly mistenkt for ulovlig fangetransport brukt norske flyplasser. Amnesty krever at norske myndigheter fysisk undersøker det neste CIA-flyet som lander her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Amnesty Internationals årsrapport som offentliggjøres i dag slår organisasjonen fast at europeiske statsledere er medskyldige i overgrepene de kritiserer USA og andre land for.

Norge er som eneste skandinaviske land ikke kritisert i rapporten, men overfor Dagbladet inkluderer generalsekretær John Peder Egenæs Norge.

Årsaken er at hemmelige, amerikanske fly i over tre år har vært brukt til ulovlige fangetransporter i Europa.

Det første flyet ble oppdaget på Stavanger lufthavn, Sola,1. juni 2005, ifølge Stavanger Aftenblad. Også Evenes lufthavn i Troms har vært brukt av et fly som ved en annen anledning, i 2003, fraktet terrormistenkte Abu Omar. Han ble bortført i Italia og fraktet til Kairo. Samme fly som landet på Evenes lufthavn har vært 114 ganger på USAs Guantánamo-base på Cuba.

Benekter ulovligheter

- Vi kan ikke bevise at det har vært fanger om bord når de har landet her. Men den norske regjeringen har ikke på noen troverdig måte fjernet den sterke mistanken om at amerikanerne også har brukt Norge som fristed for ulovlig frakt av terrormistenkte, sier Egenæs til Dagbladet.

Utenriksdepartementet har en rekke ganger sagt at de ikke har grunn til å tro at flyene er brukt som fangetransport. Nesten tilsvarende opplysninger har blitt tatt mer på alvor i Danmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I vinter avslørte Danmarks Radio 1 at den amerikanske etterretningsorganisasjonen gjennom flere år ulovlig har benyttet dansk og grønlandsk luftrom som mellomlanding for deres fangefly. I flyene satt terrormistenkte som ble fraktet til Guantánamo.

BENEKTER: Utenriksdepartementet benekter at amerikanske fangefly har vært i norsk luftrom og på norske flyplasser. Et fly av typen av Boeing MD-82 landet på Sola i 2005. (Dette er et fly av typen Boeing MD-80) Foto: AP Photo/Boeing/SCANPIX
BENEKTER: Utenriksdepartementet benekter at amerikanske fangefly har vært i norsk luftrom og på norske flyplasser. Et fly av typen av Boeing MD-82 landet på Sola i 2005. (Dette er et fly av typen Boeing MD-80) Foto: AP Photo/Boeing/SCANPIX Vis mer

Fangene var ulovlig bortført av CIA fra europeisk territorium. Den danske regjeringen innrømte at de har kjent til praksisen og Folketinget vedtok gransking.

Ikke i Norge

UDs kommunikasjonssjef Anne Lene Dale Sandsten benekter overfor Dagbladet at amerikanske fangefly har vært i norsk luftrom og norske flyplasser.

- I samtlige tilfeller vi undersøkte har vi fått avkreftet både fra norske luftfartsmyndigheter, flyselskapet og amerikanske myndigheter at det dreide seg om fangetransporter. Det er ingen grunn til å betvile at opplysningene vi fikk ikke er riktige, sier Sandsten.

- Vil dere fortsatt akseptere at CIA-styrte fly lander i Norge?

- Hvis det er mistanke om at slike fly transporterer fanger, vil vi undersøke det slik vi har gjort tidligere. Vi har sagt klart ifra til amerikanske myndigheter at Norge finner slike flyginger uakseptable.

- Vil dere gjøre som Island å inspisere flyene fysisk?

- Det er ikke opp til meg å svare på, sier Sandsten.

- Lukker øynene for fangeflyene