Oslo  20101206.
Stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp) fremmer forslag om å forby hijab i barneskolen. Her fra Vandrehallen i Stortinget mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Oslo 20101206. Stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp) fremmer forslag om å forby hijab i barneskolen. Her fra Vandrehallen i Stortinget mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Lukker øynene for overgrep i skolen

Derfor vil storingspolitiker ha strafferegister over sexdømte lærere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av stortingspolitikerne som ikke er fornøyd med at ingen har oversikt over sexovergripere bak kateteret, er Mette Hanekamhaug. Hun representerer Fremskrittspartiet i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

- Sju saker som Dagbladet omtaler, høres kanskje lite ut. Men det er uansett sju for mange, sier Hanekamhaug.

Tabu Hun etterlyser en nasjonal oversikt over lærere som har blitt anklaget for denne typen overgrep, annen vold eller mobbing av elever.

- Jeg tror det er et behov for det. I dag ser vi at det en ansvarsfraskrivelse når det gjelder denne typen tabubelagte hendelser i skolen.

- Uten nasjonal oversikt lukkes øynene for problemene som faktisk eksisterer. Vi trenger et langt bedre kontrollsystem for hvem som blir lærere og hvem som er lærere, sier hun til Dagbladet.

Gjøre det synlig - Hvorfor vil du ha et slikt register?

- Det vil øke bevisstheten rundt problemet. Det vil også gjøre det vanskeligere å skyve under en stol at dette faktisk er et problem.  Får man et slikt register, vil endringer fra år til år bli synlige. Dette vil igjen tvinge myndighetene til å faktisk gjøre noe med problemet.

Hanekamhaug presiserer at hun mener det finnes svært mange gode lærere her til lands.

- Men samtidig er det mange lærere som ikke burde være lærere, og dette problemet må vi tørre å sette ord på og bringe fram i lyset. Det er viktig å luke ut de lærerne som ikke er skikket.

- Hvem er ansvarlig for dette?

- Her er det mye ansvarsfraskrivelse, der alle ledd skylder på hverandre. Det virker lett å fraskrive seg ansvaret og dytte det videre i systemet. Det ender med at ingen tar ansvar.