Lukker øynene for realitetene

BERLIN (Dagbladet): Dokumenter er sporløst forsvunnet. Harddiskene i datamaskinene på kanslerkontoret og i det tyske finansdepartementet er manipulert. Helmut Kohl (69) trues nå med fengselsstraff om han ikke sier sannheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa Berliner Zeitung forteller i dagens utgave om de siste sjokkerende funnene som er gjort både i kanslerkontoret og det tyske finansdepartementet. I tre uker har kontorene vært finkjemmet for dokumenter og datafiler som kan kaste lys over hva som skjedde da det franske oljeselskapet Elf Aquitaine i 1992 kjøpte det tidligere DDR-monopolet Minols anlegg i Leuna.

Lederen i undersøkelseskommisjonen som Forbundsdagen har opprettet, sosialdemokraten Volker Neumann, truer Kohl med fengselsstraff dersom han ikke oppgir navnene på dem som har gitt penger til CDU.

Kohl har innrømmet at han i årene 1993- 98 tok imot inntil to millioner mark (åtte millioner kroner) i kontanter, men har nektet blankt å opplyse navnene på giverne.

- Det må gjelde samme lover for Kohl som for andre, som risikerer fengsel eller bøter dersom de nekter å forklare seg om straffbare forhold, sier Neumann. Han understreker at granskingskommisjonen vil bruke alle midler for å tvinge Kohl til å forklare seg.

Sosialdemokraten Kurt Beck, som er regjeringssjef i delstaten Rheinland-Pfalz, sier at Tyskland trues av en statskrise dersom korrupsjonsskandalen ikke blir oppklart omgående. Han krever at Kohl trekker seg som medlem av Forbundsdagen og legger ned sitt verv som æresformann i CDU.

De samme kravene stiller Berliner Zeitung på lederplass i dag. Avisa sammenlikner korrupsjonen i CDU med Watergate-skandalen som i 1972 tvang Richard Nixon til å gå av som president i USA.

TRUES MED FENGSEL: Kohl nekter å bøye seg i korrupsjonsskandalen.