Lukker øynene for terror

USAs arabiske allierte er de flittigste bidragsytere til internasjonal terrorisme, ifølge Wikileaks-lekkasjer.

-LUKKER ØYNENE:  USA mener Saudi-Arabia og andre arabiske land lukker øynene for terror og ser en annen vei. Her er kong Abdullah bin Abdul Aziz på wr møte i Kuwait Foto: AFP PHOTO/YASSER AL-ZAYYAT/SCANPIX
-LUKKER ØYNENE: USA mener Saudi-Arabia og andre arabiske land lukker øynene for terror og ser en annen vei. Her er kong Abdullah bin Abdul Aziz på wr møte i Kuwait Foto: AFP PHOTO/YASSER AL-ZAYYAT/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wikileaks-lekkasjer viser en økende amerikansk bekymring og irritasjon over penger som strømmer fra Saudi-Arabia og andre rike golf-stateter til terroristorganisasjoner. I et memorandum sendt fra utenriksminister Hillary Clinton som ble skrevet i desember i fjor, heter det blant annet.

Viktigste terror-støtte - Det har vært en pågående utfordring å overtale saudiske tjenestemenn til å behandle terrorfinansiering som stammer fra Saudi-Arabia som en strategisk prioritet, heter det i meomrandumet, ifølge New York Times. Og så kommer den - sett med amerikanske øyne - sørgelige konklusjonen:

- Givere i Saudi-Arabia utgjør den viktigeste finansieringskilden til sunni terrorist-grupper over hele verden.

Men det er ikke bare Saudi-Arabia som er slepphendte med kontroll av pengestrømmer. Det dreier seg også om De forente arabiske emirater, som er et «strategisk hull» som terrorister kan utnytte, Qatar «verst i regionen» på antiterror, og Kuwait, «et sentralt transittland», ifølge dokumentene.

Memorandumet som Wikileaks har offentliggjort understreker behovet for å «mobilisere den nødvendige politiske vilje» til å blokkere kontoer til terrornettverk, skriver New York Times. For pengene går til grupper som «truer stabiliteten i Pakistan og Afghanistan som slåss mot allierte styrker.»

Religiøse høytider Retorikken om terrorfinansiering har vært tonet ned under president Barack Obama, i forhold til retorikken under George W. Bush. Obamas vilje til å få igang en dialog med den muslimske verden har gjort språkbruken forsiktigere. Men viljen til å stanse finansieringen har ikke blitt mindre, viser dokumentene.

I Saudi-Arabia skal store summer bli samlet inn under de store religiøse høytidene Hadj og Ramadan, ofte under dekke av at det er penger til islamsk veldedighet. Hillary Clintons bekymring i hennes memorandum er talende. Hun mener det blir samlet inn betydelige mengder penger til al-Qaida, Taliban og Lashkar-e-Taiba.

- Disse gruppene samler inn millioner av dollar hvert år fra saudiske kilder, ofte under Hadj og Ramadan, skrev Clinton for et år siden.

Og myndighetene skal ikke være veldig flinke til å stanse pengestrømmen, ifølge USAs ambassade i Riyadh. Saudiske myndigheter er nesten helt avhengige av CIA for spor når det gjelder finansiering av terrorisme, skriver ambassaden hjem til Washington.

En rapport fra november i fjor er ikke veldig optimistisk når det gjelder utsiktene til å stanse terrorfinansieringen. Den sudiske sjefen for anti-terrorvirksomhet, prins Mohammed bin Nayef, sa i november i fjor følgende til USAs spesialutsending til regionen, Richard Holbrooke:

- Vi prøver å gjøre vårt beste, sa bin Nayef. Men så avsluttet han:

- Hvis penger vil bli flyttet på, så blir de flyttet på.