Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lukket dialog

Alt det gode kommer ovenfra, men under trykkes det på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MENS AMBASSADØR og flagg brennes, soldater angripes, hjelpearbeidere flykter og pressefolk trues på livet, sitter de fornuftige her i landet på TV og forteller seerne hva det er klokt å mene. Ja, vi har ytringsfrihet, men den må brukes på en anstendig og dannet måte. Helst bør den overlates til antropologer, utenriksministre og spesialpedagoger, til nød de ansvarlige bladfykene i Akersgata, som ellers har lavere troverdighet enn bruktbilselgere.Listen er lagt. En kristen redaktør, som selv må sies å tilhøre en minoritet her i landet, og som senest for et år siden følte seg så forfulgt av denne avis at hans pinsemenighet truet med søksmål og Pressens Faglige Utvalg; han er en pøbel fordi han har illustrert en nyhetssak med en faksimile av stridens eple i en langvarig dansk debatt. Hans motiver var ikke aktverdige, mener debattantene, som har krøpet inn i hans hode og analysert dem. De faller i hvert fall ikke i smak, fordi man misliker hans menneskesyn, som unektelig er trangt og bibeltro. Han liker ikke satire heller når den rammer kristne, så han er grepet i dobbeltstandard og inkonsekvens. Hvilken liberaler vil ta i ham med en ildtang? Han er mer fremmed på Blindern og Marienlyst enn Mullah Krekar.Vebjørn Selbekk har dessuten rart hår.

PROFESSOR EIVIND SMITH som brukte uttrykket «tulle med» om krenkende ytringer, er grepet i folkelighet. Han demonstrerer hvilket nivå den norske debatten befinner seg på, ifølge utenriksministeren. Folk som ytrer seg på nettet, vil vi ikke en gang snakke om, langt mindre med. Over 60 prosent av nordmenn, som ifølge en meningsmåling i Bergens Tidende, syntes det var helt greit å trykke tegningene, bruker ikke hode og skjønner ikke at vi lever i en global landsby. Dessuten har de ikke peiling på Midtøsten og har hverken lest Amos Oz eller Amin Malouf.Det kan ikke sies ofte nok hvor viktig det er med dialog. Møteplass er også et fint ord. Men fremfor alt, respekt! Hvis religiøse dogmer og maktmisbruk absolutt skal utfordres, gjør det på en dannet måte som ikke støter noen.

DEN NORSKE enigheten er et gode, men også farlig. Det er behagelig at konsensus hersker i TV2 og NRK, hvor en opplyst mann som Roy Jacobsen blir angrepet som ekstremisten i panelet. Men på internett og ute blant folk flest gjør det ikke synlig inntrykk når Jonas Gahr Støre konkurrerer med Kjell Magne Bondevik i behersket interreligiøs dialog.I ytringsfrihetens forvirrete og uskjønne rom har debatten ulmet lenge. Den lar seg ikke slukke av elitens velmenende forsøk på å veilede og gjemme den bort.

FRP BLE IKKE invitert til Holmgang denne uka, men partiet har allerede varslet et oppgjør med norsk integreringspolitikk og kommer nok fryktelig tilbake når dialogoptimistene har sagt sitt. Skal vi tippe at ytringsfriheten tas i bruk neste gang MMI ringer?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!