Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg

Lukket møte: - Vi blir straffet

Meningsmålingene stuper og antallet ordførere er halvert. Beskjeden til Erna Solberg fra hennes egne er at politikken må kommuniseres bedre.

HALVERT: Høyres ordførerantall ble halvert i valget. Nå samler Erna Solberg de gjenværende ordførerne til strategisamling. Foto: Bjørn Langsem
HALVERT: Høyres ordførerantall ble halvert i valget. Nå samler Erna Solberg de gjenværende ordførerne til strategisamling. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Sist gang de møttes var de 74 ordførere. Etter høstens valgnederlag er de bare 34 igjen.

Og med Frps sorti fra regjeringen har Høyre falt ytterligere på målingene. Bakgrunnstallene viser at de taper til både Frp, Sp og AP.

Dette er bakteppet når Høyre-leder Erna Solberg samler sine ordførere til en lukket ordførerkonferanse på Høyres hus i dag.

Beskjeden fra ordførerne Dagbladet har snakket med er at Høyre må kommunisere hva de står for bedre.

- For dårlig

- Det er ingen tvil om at Høyre har gjort det altfor dårlig. Vi blir straffet for en oppfatning om at vi er for dårlige på distriktspolitikk. Vi blir oppfattet som et parti som sentraliserer, sier Sture Ivar Pedersen, ordfører i Bø i Vesterålen i Nordland fylke til Dagbladet.

Nord-Norge er et av stedene der Høyre sliter mest. Pedersen er unntaket i landsdelen, og fikk Høyres beste valgresultat på 57,5 prosent.

Selv om han mener Høyre har fått ufortjent kritikk, mener han at måten reformer som kommunereformen, tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms og forsvarspolitikken er gjennomført på, forklarer mye av nedturen.

- Mye kunne vært håndtert på en annen måte. Jeg tror man skulle lyttet mer til grasrota. Men nå må jeg tilføye at ved kommunevalget var det et mye mer lydhørt Høyre sentralt, de tok kontakt og diskuterte, men det er en stor jobb å gjøre. Det har mye med kommunikasjon å gjøre, vi har mye god politikk, spesielt på næringsliv, men i befolkningen oppfattes vi ikke som et distriktsvennlig parti, sier ordføreren.

- Alvor

- Målinger går opp og ned, men vi tar på alvor at vi bare er 34 ordførere igjen. Jeg var med ikke i forrige periode, men perioden før, da var vi 119, sier ordfører på Askøy, Siv Høgtun.

Hun mener det ikke bare er valgresultatet som gjør at de er blitt så få.

- Forhandlingene må vinnes også. Her har nok andre partier vært flinkere til å forhandle, sier ordføreren. Hun understreker at de heller ikke var fornøyd med valget.

- Vi må bli flinkere til å fortelle hva Høyre står for og hva som er Høyres politikk. Samtidig ser vi at det er voldsom polarisering i samfunnet. De store styringsdyktige partiene taper på det. Her på Askøy er vi 35 kommunestyrerepresentanter, og 12 ulike partier representert. Veldig mange har stemt på ettsakspartier. Tendensen ser en nok på nasjonalt nivå også, selv om det er mye mer tydelig i lokalpolitikken, sier hun.

-Verdens beste land

Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (57) ble i høst gjenvalg som ordfører for femte gang, og er med det Høyres lengst-sittende ordfører.

Han mener Høyre må bli enda tydeligere og få fram at Norge tross alt er et av verdens beste land å bo i, og samtidig finne løsninger på utfordringer med utenforskap for de som ikke får ta del i velferdsveksten.

Han sier han ikke opplever noen krisestemning, men tror Høyre kan ta en større del av kaka.

- Når du sitter lenge blir det slitasje, og kompromisser. Slik er det å sitte i posisjon, men jeg tror vi kan ta en større del av kaka.