- Lukket og disiplinert miljø

Politiet mener Hieu Hiep Tran er en sentral figur i det kriminelle vietnamesiske miljøet i Oslo-området, som skal telle et sted mellom 30 og 50 personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Disse vietnamesernes «varemerke» er tyveri av spilleautomater, men de driver ifølge politiet også annen vinningskriminalitet. Forskere og polititjenestemenn Dagbladet har snakket med, karakteriserer miljøet som lukket, svært godt organisert og med langt mer anonyme medlemmer enn andre kriminelle grupper.

Mobilt miljø

- Dette er en av de større gjeng-grupperingene i Oslo-området. Miljøet er preget av mobilitet, og mange har adresser i tilknytning til slekt for eksempel i Sør-Sverige. De bevæpner seg i tillegg utradisjonelt, med slagvåpen som andre etniske grupperinger ikke bruker. De viser seg heller ikke fram på samme måte som for eksempel A- og B-gjengen, sier politiinspektør Iver Stensrud ved etterretningsseksjonen i Oslo, som understreker at det store flertallet av vietnamesere lever et lovlydig liv.

Vanskelig

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved voldsavsnittet i Oslo forteller at etterforskningen av Baronen-saken var vanskelig fordi de fleste involverte ikke ville si noe som helst til politiet.

- Det kan også virke som personer i dette kriminelle miljøet har en lavere terskel for å utøve grov vold enn andre, sier Abrahamsen. Ifølge sosialantropolog Inger-Lise Lien ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) er det ikke gjort noen forskning på akkurat denne gruppen i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer