Lukket OPEC-møte ble direktesendt til pressen

Kjempetabbe kunne sendt oljeprisen til værs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisen kunne fort ha skutt ny fart da OPEC-ministrene glemte å skru av mikrofonanlegget under et lukket møte i Riyadh.

Ventende pressefolk kunne knapt tro sine egne ører da lyden fra det lukkede møtet ble overført direkte til pressesenteret.

I over en halv time kunne de følge diskusjonen, før fadesen ble oppdaget og sikkerhetsvakter og politi stormet inn og fikk skrudd av mikrofonene, skriver The Observer.

Det lukkede møtet fant sted fredag, og kunne fort har bidratt til dramatiske svingninger i oljeprisen.

Oljeanalytikere utelukker ikke at prisrekorden på 101 dollar fatet fra slutten av 1970-tallet kan stå for fall, noe som kan bidra til å legge ytterligere press på den svake dollaren.

En svak dollar er en av årsakene til at oljeprisen de siste ukene har nådd nye høyder, ettersom OPEC-landene forsøker å kompensere ved å skru opp prisen. En ytterligere svekkelse av dollaren vil derfor bli etterfulgt av enda høyere oljepris, påpeker ekspertene.

Den svake dollaren var også tema under OPEC-møtet som gikk for lukkede dører, men åpen mikrofon i Riyadh fredag.

Venezuelas oljeminister Rafael Ramirez og hans iranske kollega Gholamhossein Nozari argumenterte med at kartellet burde gi uttrykk for bekymring over den svake dollaren, noe Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal var sterkt imot.

BLE HØRT: Bilde fra fredagens Opec-møte i Riyadh. Den saudiske delegasjonen, anført av utenriksminister Saud al-Faisal. Foto: AFP/SCANPIX
BLE HØRT: Bilde fra fredagens Opec-møte i Riyadh. Den saudiske delegasjonen, anført av utenriksminister Saud al-Faisal. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Bare det å nevne at dollarkursen skapte bekymring, ville kunne føre til en ytterligere svekkelse av den amerikanske valutaen, advarte Faisal, uvitende om at journalistene kunne høre hvert ord han sa.

- Jeg kunne ikke tro det. Da jeg skjønte at de ikke visste at lyden ble overført, begynte jeg å notere som en gal, forteller en av journalistene som var til stede.

Først da nyhetsbyrået Reuters hadde sendt ut en melding om diskusjonen som fant sted, innså OPEC-ministrene hva som hadde skjedd.

(NTB)