Lukket terrormøte på mandag

Stortingets utvidete forsvars- og utenrikskomité får orientering om terrortrusselen mot Norge fra to statsråder, PST-sjef og politidirektør.

SLO ALARM: Justisminister Anders Anundsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
SLO ALARM: Justisminister Anders Anundsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag får den utvidete forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget en redegjørelse fra regjeringen om terrortrusselen mot Norge.

Da vil de parlamentariske lederne på Stortinget og medlemmene av forsvars- og utenrikskomitéen samt justiskomiteen få flere svar om bakgrunnen for at alarmen gikk. Møtet er lukket for offentligheten.

- Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og politidirektør Odd Reidar Humlegård orienterer stortingspolitikerne om terrortrusselen. Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide skal redegjøre for Forsvarets bidrag, sier leder for Utenrikskomitéen, Anniken Huitfeldt (Ap), til Dagbladet.

24. juli ble det slått offentlig terroralam i Norge. PST hadde mottatt opplysninger om at en gruppe personer var på vei fra Syria til Europa. Formålet skulle være å gjennomføre en terroraksjon, og Norge var nevnt som et mulig mål. Trusselen var ellers uspesifikk. Det ble ikke gjort kjent hvem som skulle stå bak, hva målet skulle være eller hvordan et eventuelt angrep skulle gjennomføres. Politiet og justisminister Anders Anundsen fant likevel grunn til å gå åpent ut med den informasjonen de hadde. Politiet i hele Norge ble satt i full beredskap. Polititilstedeværelsen økte ved grenseoverganger, innfartsveier, flyplasser og togstasjoner, og politiet ble bevæpnet. Statsminister Erna Solberg utsatte sin ferie for å håndtere saken. Myndighetene ba folk om være ekstra oppmerksomme og melde fra om de la merke til noe uvanlig.

En uke seinere, 31. juli, ble beredskapsnivået nedjustert til samme nivå som før alarmen gikk.

- Sannsynligheten for at den opprinnelige informasjonen var riktig, er redusert. Trusselen om et nært forestående terrorangrep i Norge er redusert, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Justisministerens Frp-kollega Jan Arild Ellingsen har vært kritisk til at det ble slått offentlig terroralarm, og sa til VG i forrige uke at han mente det var som å rope «ulv, ulv».

Leder av Stortingets EOS-utvalg, Eldbjørg Løwer, har sagt at hun ønsker å gjennomgå saken. Det har flere stortingspolitikere støttet, deriblant justispolitikerne Hadia Tajik (Ap) og Anders Werp (H).