Lukrativt lovbrudd

OSLO/GRIMSTAD (Dagbladet): Politiet gikk inn og stengte Espen Sperres søndagsåpne butikk i Grimstad. Nå venter butikkeieren spent på hvordan han blir straffet. - Selv en bot på 15000 kroner vil gjøre det lukrativt for meg å holde åpent, sier Sperre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå åpner Søndags-Rimi

Rema truer med å åpne alt

Espen Sperre eier og driver en Spar-butikk i Grimstad sentrum. Butikken har vært åpen på søndager i mange år. Men lokalet er 400 kvm stort, og dermed ulovlig - på søndager.

Tåpelig lov

Sperre sier rett ut at han mener «Brustad-bua» er noe av det tåpeligste norsk lovverk har å by på.
Han bestemte seg for å demonstrere mot den nye loven på dens første virkedag. Han rakk å holde åpent i fem timer før politiet slo til og stengte lokalene.

Butikkeieren har én million kroner i årlig brutto fortjeneste på å holde søndagsåpent.
- Men jeg er langt fra den eneste skadelidende. Unge butikkansatte, hovedsakelig studenter, taper lønn fordi de etter den nye loven ikke får jobbe på søndager. Dessuten taper kundene. Jeg har inntil 1500 kunder hver søndag, hevder Sperre.

Tåler bøter

- Det finnes to lovlige «Brustad-buer» i kommunen. Men de ligger i hver sin geografiske ytterkant. Min butikk er det eneste alternativet i sentrum. At ikke jeg får holde åpent på søndager er overformynderi og barnehagementalitet på sitt verste, mener Espen Sperre.

Fordi lønnsomheten er stor på søndager, har Sperre regnet ut at han tåler bøter på 15000 kroner. Kommende søndag vil han likevel holde seg på rett side av loven - mens han avventer politiets neste trekk.

Politifullmektig Ernst Ragnar Pfaff i Arendal sier at Sperre kan vente en straffereaksjon i løpet av to uker.
UTFORDRER POLITI OG LOVVERK: Espen Sperre holdt åpen sin Spar-butikk i Grimstad sentrum helt til politiet kom og stengte den sist søndag. - Jeg kommer til å fortsette dersom bøtene ikke blir astronomisk høye.

Foto: KJELL INGE SØREIDEDagbladet 4. januar.