Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luksus for alle penga

I år kommer vi til å bruke 27 milliarder på å pusse opp boligen vår. 80 prosent av pengene går til det mange mener er ren luksus. - Boligen er en av de beste måtene å måle hvor godt Ola Nordmann har det, sier direktør Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret AS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi kjøper nye biler og reiser til eksotiske strøk. Privatforbruket har siden 1990 økt med nesten 20 prosent. Mest bruker vi på å investere i boligen vår. Gjerne ting vi kanskje ikke trenger.

- Hvem trenger et dusjkabinett til 60 000 kroner? Et annet eksempel er at far har inntatt kjøkkenet og har kjøpt kokkekniver til flere tusen kroner og kanskje en kostbar espressomaskin. Vi tar oss også råd til å velge dyrere materialer enn før, når vi pusser opp, sier Bjørn-Erik Øye.

Økning

Flere blir rikere

  • 106 000 nordmenn hadde i fjor en årsinntekt på over 500 000 kroner. Det er dobbelt så mange som fire år tidligere.
  • 286000 nordmenn har nettoformue på over en halv million kroner. Det er 70 000 flere enn for fire år siden.
  • De ti prosent rikeste tar en stadig større andel av totalinntekten i Norge. Årsaken er en kraftig økning i finansinntekter.
  • I 1997 tjente 203 000 nordmenn over 400 000 kroner i året. Det er 87 000 flere enn i 1993.

Prognosesenteret AS har utarbeidet statistikk om nordmenns bolig-luksus for Dagbladet.

- I år regner vi med at det brukes 27 milliarder kroner på privat oppussing. Det er to milliarder mer enn i 1999. 80 prosent av pengene går til det vi kaller å forhøye standarden på boligen. Det kan være snakk om oppussing av bad og kjøkken som ikke skjer fordi dette er slitt, men fordi eieren vil ha noe nytt og bedre, sier Øye.

I år vil 60 prosent av alle huseiere pusse opp innvendig. I gjennomsnitt vil de bruke 25 000 kroner.

- Boligprisene har ikke hatt noen effekt, snarere tvert i mot. Folk kjøper dyre boliger, men det første de gjør er å pusse opp. Det er ikke mangel på penger blant folk, sier prognose-direktøren.

- Nordmenn legger stor vekt på at boligen skal være representativ, sier Bjørn-Erik Øye.

Sparer på mat

Statistikken viser at nordmenn er mer gjerrige når det gjelder mat, drikke og klær. På bolig, reiser og helse er lommeboka vid åpen.

- Dette har de store kjedene skjønt. Det er en grunn til den massive reklamen på TV og i aviser. Anslagsvis vil de bruke over 200 millioner for å lokke kundene til seg, sier Øye.

Tallmaterialet er bassert på intervjuer av 1 200 husstander. Undersøkelsen er utført de siste 22 årene.

DRØMMEBILEN: Mange drømmer om en Ferrari. - Kanskje jeg kjøper en, men ikke enda, sier Sven Rendal.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media