- Luksus-palasser vandaliserer fjellbygdene

KVITFJELL/SKÅBU/GÅLÅ/HAFJELL (Dagbladet): I dag er Gudbrandsdalen en eneste stor byggeplass. - De nyrike vandaliserer fjellbygdene, raser lokalbefolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tett i tett reises luksuriøse hytter i rekordfart i den norske fjellheimen. Fornøyde kommunepolitikere gnir seg i hendene over de pengesterke hyttebaronene, men ingen tenkte på naturen.

Hytte-Norge anno 1998: Graset er fra Nederland, Dovre eller Nittedal. Flere tonn med masse må til for å lage de kunstige setervollene og landingsplass for helikoptre. Høyspentledningene dirrer av alle de energikrevende varmekabeloppvarmede skiferterrassene. Langs de nybygde tofeltsveiene ligger ferdigplenene på rekke og rad.

- Hvis dette skal være mønsteret, burde den pengesterke Ola nordmann holde seg unna alt som heter hyttebygging. Landskapet blir ødelagt av måten det bygges på, sier sivilarkitekt Willy Sveen til Dagbladet.

- Det er ikke nok med torv på taket og brunbeiset panel for å tro at du tar vare på naturen. Dette har ikke noe med det opprinnelige hyttebegrepet å gjøre. Vi har nå fått en forstadsbebyggelse i fjellet. Er det virkelig nødvendig å flytte villaen fra byen og inn i den uberørte naturen? undrer Sveen.

Dagbladet tok ham med på en rundtur i Innlands-Norges nye oljefelt.

Se en kjendis

Det er slutt på den tida da alle skulle til sjøen. Nå er det fjellet som gjelder. Slenger du rundt 500000 på bordet er det mulig å skaffe seg en helt ordinær tomt - hvis du er heldig. For tomtene går unna i rekordfart, og ventelistene er lange. Gjennomsnittlig brukes det halvannen million på å reise én hytte i fjellet.

- Framtida baserer seg på ødeleggelse av naturen, rovdrift på skaperverket i fjellbygda, overgrep mot tradisjonelle rettigheter og sunne driftsformer og en illusorisk tro på en økonomisk frelse ved kapitalistiske evangelister som Einar C. Nagell-Erichsen og Bjørn Rune Gjelsten, mener bonde og forfatter Egil Ulateig.

Kjendishytter

Regnet fosser ned på Kvitfjell. Her skal alpinesset Ole Kristian Furuseth bygge sin drømmehytte. Det samme skal Oslo-ordfører Per Ditlev Simonsen. Noen steinkast unna ruver finanskongen Einar C. Nagell-Erichsens hyttepalass i landskapet.

- Se på dette! Skogen er omtrent snauhogd for å få den best mulige utsikten. Det er fylt på med jord og stein for å få hyttene til å ligge rett. Dette er ikke respekt for tradisjonell byggeskikk, sier Willy Sveen.

- Vi skal selge 400 tomter på rundt 500 mål, og vi prøver å ta vare på landskapet. Men vi kan ikke bestemme over kunden, sier daglig leder Frode Hansen i Kvitfjell Eiendom A/S.

Sedlene blafrer også i Skåbu og på Gålå. Et skilt ved innkjøringen til hyttefeltet i Skåbu sier: «Vi akter å bygge noen av landets vakreste og mest komfortable fjellboliger. Utbyggingen vil skje forsiktig, med respekt for lokal byggeskikk.» En tomt koster 500000 kroner.

Willy Sveen og sauebonde Ole Petter Berget får seg en god latter.

- Herjing

- Dette er herjing av naturen. Man må tenke på biotopen før man gjør slike inngrep i naturen. Jeg kaller det et luksusforbruk uten sidestykke, og helt utenfor lokal byggeskikk, mener Berget.

På Hafjell står hyttene tett i tett. Inn en hovedvei, ned en liten grusvei til venstre og Bjørn Rune Gjelstens «Ivo Caprino»-palass åpenbarer seg. I det tettbebygde området - mellom høyspentledningene - lander kjendisene med helikopter.

- Bare på få år vil store fjellarealer bli endret og ødelagt. Men det største sviket mot naturen og kommende generasjoner ligger dypest sett hos bygdefolket selv. Man kan spørre: Hva var hensikten med å stemme nei til salg av Norge, når vi selv selger det bit for bit for noen tusen sølvpenger per mål? spør Egil Ulateig.

GJELSTENS PALASS:</B> 6 soverom, 4 garasjer, 1171 kvadratmeter.