Luksushjem for utbrente leger

TROMSØ (Dagbladet): Slitne og utbrente leger får nå sitt eget praktbygg i Vikersund. Her kan de samle krefter og livsmot på Legeforeningens regning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Høres veldig flott ut, dette, men for oss er det uvirkelig, sier informasjonssjef Margrethe Lied i Norsk Helse- og Sosialforbund.

Den norske lægeforening går inn med fem millioner kroner i Villa Sana, som ligger ved Modum Bad. Foreningen disponerer senteret 17 uker hvert år. Resten av året skal villaen leies ut.

- Utsatt gruppe

- Mange oppfatter legestanden som en privilegert gruppe, blir ikke dette inntrykket nå forsterket?
- Vi vil forhindre at personer kollapser. Problemene kan være av personlig karakter, eller en tung mediesak. Vårt yrke er utsatt, det er fysisk og psykisk sterkt belastende, sier president Hans Petter Aarseth i Den norske lægeforening.

- Dette er et pilotprosjekt og veien vil bli til mens vi går.

Legeforeningen regner med å bruke to millioner kroner hvert år av sitt sykehjelps- og pensjonistfond til Villa Sana-prosjektet.

Direktør Ole Johan Sandvand ved Modum Bad opplyser til Drammens Tidende at Villa Sana skal ledes av en psykiater og vil få tre- fire ansatte. Senteret skal også dra nytte av de ressursene som finnes ved Modum bad.

- Vi kan bidra med tanker som kan få leger til å finne den rette balanse mellom familie- og yrkesliv, sier Sandvand til avisa.

Uaktuelt

Dagene på senteret skal fylles med samtaler, undervisning, fysisk aktivitet, hvile og oppbygging. Sandvand synes Legeforeningen går foran som et godt eksempel ved å ta et forebyggende ansvar for sine medlemmer.

Nestleder Ingjerd Hovdenakk i Norsk Sykepleierforbund vil ikke framstå som misunnelig, men påpeker at også sykepleiere kan bli overarbeidet og føle behov for et avbrekk i en hektisk hverdag.

- I forbifarten kommer jeg på at vi fikk Vettre hotell og konferansesenter i gave for mange, mange år siden. Ifølge statuttene skulle det gi et tilbud til «trette og slitne sykepleiersker». Men senteret drives kommersielt. For oss har det aldri vært aktuelt å etablere en tilbud som det Legeforeningen nå går ut med, sier Hovdenakk til Dagbladet.

Villa Sana skal etter planen åpne i oktober.