Luksushotell på 145 meter i full fyr

Tsjetsjenias høyeste bygning brenner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt klokka 18 lokal tid fikk brannvesenet i den russiske delrepublikken Tsjetsjenias hovestad Grosznyj melding om en brann i landets høyeste bygning.

Skyskraperen er en del av det kjente komplekset Groznyj City Complex, og flammene har nå spredt seg til alle skyskraperens 40 etasjer.

40 ETASJER:  40 etasjer sto i full fyr i Tsjetsjenias hovedstad Grosznyj i kveld.  Foto: EPA / KAZBEK VAKHAYEV / NTB Scanpix
40 ETASJER: 40 etasjer sto i full fyr i Tsjetsjenias hovedstad Grosznyj i kveld. Foto: EPA / KAZBEK VAKHAYEV / NTB Scanpix Vis mer

Bygningen måler hele 145 meter, og inneholder blant annet et fem-stjernes luksushotell og leiligheter, melder RT.com.

Ingen alvorlig skadet Ifølge RT jobber 300 personer med å slukke brannen, og området rundt er avsperret. Avisa melder også at ingen personer har blitt alvorlig skadet i brannen.

Ifølge SkyNews har russiske bloggere meldt om at det ikke finnes brannslukningsutstyr i Tsjetsjenia som når over 30. etasje. En talsmann for de regionale styresmaktene har imidlertid sagt at det finnes et helikopter til bruk i nabobyen.

- Det er forferdelig. Alt faller ut, og grusomme lyder høres. Jeg tror at brannen utvikler seg til å bli større fordi brannvesenet bare når fram til den laveste delen av bygningen, det høres ut som om den kommer til å falle snart, sier vitnet Anzor til Sky News, som melder om at mellom 2000 til 3000 personer var tilskuere til brannen, men at det nå er færre i nærheten.

BRENNER OPP:  Den kjente bygningen, som blant annet rommet et fem-stjernes luksushotell, står i full fyr. Foto: REUTERS / Yelena Fitkulina / NTB Scanpix
BRENNER OPP: Den kjente bygningen, som blant annet rommet et fem-stjernes luksushotell, står i full fyr. Foto: REUTERS / Yelena Fitkulina / NTB Scanpix Vis mer

Bygningskomplekset, som har plassert en 5,7 tonn tung klokka over de øverste etasjene, sto ferdig i 2011. Da deltok president Ramzan Kadyrov på åpningen av komplekset, som et sympol på at den en gang krigsherjede byen var gjenoppstått.

Det er usikkert hvor i skyskraperen brannen startet, og motstridende meldinger foreslår toppetasjene og de nederste etasjene.

Blodig krig Tsjetsjenia ligger i den nordlige delen av Kaukasus, og erklærte seg uavhengig av Russland i  1991 - da Sovjetunionen brøt sammen. I 1994 sendte russerne styrker inn i Kaukasus, og fordi krigen var dårlig forberedt led styrkene store nederlag.

Foto: EPA/KAZBEK VAKHAYEV
Foto: EPA/KAZBEK VAKHAYEV Vis mer

En våpenhvileavtale ble undertegnet etter at de føderale styrkene trakk seg ut i 1996. I 1999 gikk russiske styrker på nytt inn i Tsjetsjenia og gjenerobret hovedstaden Groznyj året etter. Siden da har kamper fortsatt i varierende grad, ifølge Landinfo

Tsjetsjenia har rundt 1,2 millioner innbyggere, og vært en del av det russiske imperiet siden midten av 1850-tallet, da den russiske tsaren underla seg området.

Foto: REUTERS / Yelena Fitkulina / NTB Scanpix
Foto: REUTERS / Yelena Fitkulina / NTB Scanpix Vis mer

Tsjetsjenerne har i over 160 år jevnlig gjort opprør mot russerne.

Dagbladet kommer med mer

SPETAKULÆRT:  Slik ser luksushotellet egentlig ut. Foto: REUTERS / Yelena Fitkulina / NTB Scanpix
SPETAKULÆRT: Slik ser luksushotellet egentlig ut. Foto: REUTERS / Yelena Fitkulina / NTB Scanpix Vis mer