Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luksushotellet Taliban forakter

Dagbladets Jan-Erik Smilden kommenterer angrepet mot hotell Serena.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban-krigerne har vist at de kan slå til når som helst og hvor som helst. At hotell Serena ble regnet for å være Kabuls tryggeste, viste seg å være en illusjon. I går ettermiddag ble hotellet en dødsfelle.

Kanskje var det nettopp fordi Serena ble regnet som så sikkert at det ble utsatt for angrep.

Selvmordscella på minst fire mann har oppnådd å gi afghanske myndigheter en psykologisk knekk og mer enn det:

Uansett om utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans følge var terroristenes mål eller ikke, har de militante islamistene i Taliban sendt ut en krigserklæring mot alle utlendinger i Kabul - sivile som militære.

Det vil få store følger for sikkerhetsopplegget til ambassader og hjelpeorganisasjoner i tida som kommer.

Etter USAs invasjon i Irak slo terrorgrupper for fullt til mot sivile utlendinger sommeren 2003. Bombingen av FN-hotellet Canal 17. august tok livet av FNs spesialutsending Sergio Vieira de Mello og et tjuetall av hans medarbeidere.

FN trakk seg ut av Irak, og den irakiske hovedstaden begynte sin ferd mot anarkiet, med bilbomber og selvmordsbombere.

Nå ser vi liknende tendenser i Kabul.

LUKSUSHOTELLET TALIBAN FORAKTER: Hotell Serena ble i går angrepet og Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet. Sju personer ble drept, blant annet Dagbladets journalist Carsten Thomassen. Foto: AP/Scanpix
LUKSUSHOTELLET TALIBAN FORAKTER: Hotell Serena ble i går angrepet og Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet. Sju personer ble drept, blant annet Dagbladets journalist Carsten Thomassen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Å sprenge seg sjøl i lufta har ikke vært den vanlige måten å drive krigføring på i Afghanistan. Hellige og uhellige krigere har gått i døden for sin sak enten det har vært for å krige mot sine egne, mot russiske okkupanter eller mot vestlige stabiliseringssoldater.

Men bombebelter og bombevester har de ikke tatt på seg før nylig. I løpet av de siste tolv månedene er minst 200 sivile drept i mer enn 140 selvmordsangrep rundt om i Afghanistan, de fleste i den sørlige delen av landet.

Terrormålene har vært utenlandske soldater og deres afghanske medhjelpere, men også uskyldige sivile er blitt rammet. Slike aksjoner har også rammet Kabul i økende grad - uten at sivile utlendinger har vært direkte mål.

Inntil i går ettermiddag.

«Serena er ikke bare et hotell, men et femstjerners symbol på Kabul etter Talibans fall, hvor hoteller, restauranter og barer har vokst opp som paddehatter for å betjene det internasjonale samfunnet av diplomater, bistandsarbeidere og journalister», skriver utenriksredaktør Richard Beeston i den britiske avisa The Times etter gårsdagens angrep.

Hotell Serena står for alt det Taliban forakter. Her bor utenlandske delegasjoner, og her har de viktige møter.

Utenriksminister Støre satt i møte med den kvinnelige afghanske menneskerettighetsforkjemperen Sima Simar da selvmordsangriperne slo til. Simar sjøl, som har talt afghanske islamister midt imot, står trolig høyt oppe på Talibans dødsliste.

Men det var i går ingenting som tydet på at angrepet var direkte rettet mot henne. Vi vet heller ikke om den norske delegasjonen var målet - eller om Taliban rett og slett bare ønsket å ramme utlendinger generelt.

Måten angrepet ble gjennomført på, tyder på at det har vært godt planlagt - kanskje lenge før Jonas Gahr Støre la opp sitt program i Afghanistan. Alt peker i retning av at gjerningsmennene var godt kjent på hotellet og i området rundt.

Meldingene om at de bar politiuniformer tyder også på at de har lært av sine terroristkolleger i Irak.

Gjennom sin talsmann Zabibullah Mujahid tok Taliban på seg ansvaret for angrepet på Serena hotell - nesten umiddelbart etter at ugjerningen hadde skjedd. Det viser også på at dette var en nøye planlagt og koordinert aksjon.

På grunn av den afghanske vinteren har de militære kampene stilnet kraftig den siste tida. Taliban har imidlertid truet med en kraftig våroffensiv, både mot afghanske styrker og mot Nato-soldatene i landet.

Nå ser det ut som om denne offensiven allerede har startet - med økt terror i hovedstaden Kabul.

Nå blir utfordringen at det ikke går like galt i den afghanske hovedstaden som det gjorde i Bagdad.

DAGBLADETS KOMMENTATOR: Jan-Erik Smilden.
DREPT: Dagblad-journalist Carsten Thomassen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media