Luksuslivet kan felle Norman

Victor D. Normans pengeforbruk på mat, vin og luksusgjenstander på statens regning kan føre til at han må gå fra regjeringen. Riksrevisjonen slo alarm da Norman brøt reglene han har pålagt alle andre å følge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet kjenner til ser regjeringssjef Kjell Magne Bondevik ytterst alvorlig på avsløringene rundt Victor Normans (H) misbruk av offentlige midler. Spørsmålet nå er om Bondevik raskt vil sparke Norman ut av regjeringen. Gjør han ikke det, venter en ytterst pinlig åpen gransking av Norman og hans pengeforbruk. Da vil det også bli klarlagt hva Bondevik egentlig har visst om. Det viser seg nå at Bondeviks stab tidlig ble informert om Normans ønske om eget piano.

Seint i går kveld sa Victor D. Norman til Dagbladet at han planlegger å snakke til pressen i dag. Da vil han trolig beklage de høye restaurantregningene og utstyret til leiligheten. I går kveld ville han ikke kommentere avsløringene. Norman opplyser at han i går morges var i kontakt med statsminister Bondevik.

- Jeg har fortsatt statsminister Bondeviks tillit. Så lenge en sitter i regjeringen, så har man det, sier Norman.

Forbannet

Fra han ble statsråd i 2001 skal han ha brukt 560000 kroner på diverse servering og stjernerestauranter. I tillegg kommer 117400 kroner på dyrt utstyr til kontoret og sin leilighet. Det inkluderer blant annet dyre møbler og et råflott Bang & Olufsen-anlegg.

Statsminister Bondevik ser saken som så ubehagelig at han nekter å kommentere den.

Dagbladet forsøkte gjentatte ganger å få Bondevik i tale i går. Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen skal ifølge Dagbladets kilder ha blitt regelrett forbannet da han ble kjent med Normans luksusliv på statens regning. Heller ikke Petersen ønsker å snakke med Dagbladet om saken. Dersom statsministeren og Høyre-lederen ser på saken som alvorlig nok, er Norman ferdig som statsråd.

Skal granskes

Stortinget kan komme til å legge opp til tidenes skittentøyvask rundt denne saken. En åpen høring vil bli en ytterst pinlig opplevelse for regjeringen og statsråd Norman. Den vil fort involvere departementsråd, embetsverk for øvrig samt statssekretærer. Dermed risikerer Victor Norman at tidligere statssekretær Christine Meyer blir innkalt. Hun er statsrådens kjæreste, som måtte forlate departementet i januar i år på grunn av kjærlighetsforholdet til sin overordnede.

Ap's Kjell Engebretsen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mener Norman-saken er ytterst alvorlig fordi statsråden selv har gått utover statens satser.

- Vi kan ikke ha det slik at et statsråd spanderer på seg goder i en slik størrelsesorden som det vi ser Victor D. Norman har gjort. Det strider mot folk flest holdninger, sier Ap's Kjell Engebretsen.

Han og de andre medlemmene i komiteen er for tida i USA, men varsler allerede nå at de vil ha fullt innsyn i saken.

Carl I. Hagen, som sitter i samme komité, kan ikke misforstås:

- Jeg vil være forundret om Norman til uka fortsatt er statsråd, sier Carl I. Hagen på telefon fra Washington.

Slo alarm

Nå viser det seg at det ikke bare er mediene som har vist interesse for statsrådens pengebruk. Riksrevisjonen slo alarm da de gikk gjennom departementets regnskap for 2002.

Det Riksrevisjonen reagerte på var at det var bokført flere fakturaer i forbindelse med representasjon og bespisning hvor kostnadene ikke var i samsvar med de beløpsgrensene som er angitt i Statens Personalhåndbok.

- Vi kan ikke se at kostnadene er i samsvar med de beløpsgrenser som er angitt i Statens Personalhåndbok punkt 12.11.3 eller at det er gitt særskilt tillatelse til fravik fra beløpsgrensen ifølge nevnte bilag, skriver Riksrevisjonen i sin merknad.

Riksrevisjonen stiller også spørsmål om departementets pengebruk i forbindelse med velferdstiltak. Statsinstitusjoner kan bruke inn til 300 kroner per år per ansatt på velferdstiltak. Riksrevisjonen fastslår at departementet har 665 kroner per ansatt på velferdstiltak.

Brøt egen «lov»

Med sine spandable middager har Viktor D. Norman brutt reglene han selv er ansvarlig for. I Statens personalhåndbok har Victor Norman, og alle andre, i detalj kunnet lese seg fram til hvem som kan påspanderes middag på statens regning, og hvor mye penger som kan brukes.

Det er Normans eget departement, Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som både lager, utgir og er ansvarlig for representasjonsreglene.

Reglene for bevertning er strenge. I utgangspunktet er det bare ved besøk fra utlandet at utgiftene til representasjon dekkes - og da til årlig fastsatte maksimalsatser (880 kroner per person). Utgiftene kan i tillegg dekkes dersom statsråden er til stede, men ifølge reglene skal det da «ikke være flere norske deltakere enn nødvendig og til vanlig ikke flere enn 2/3 av det samlede antall».

VG dokumenterte i går at Norman ved elleve tilfeller har gått utover maksimalsatsen.

I tillegg har statsrådens omtalte middager på Oslos mest fasjonable restauranter vært besøkt av nære medarbeidere, og ikke utenlandske gjester.

Reglene for utgifter i forbindelse med slike middager er enda strengere: «Ved arrangementer der vertskap og gjester utelukkende består av representanter for det faste embetsverk, bør det legges opp til et enklere arrangement, og dermed lavere satser,» heter det i personalhåndboka (kapittel 12.11.1.1).