Luksuslivet som kan felle «Onkel Skrue»

Imran Sabers kjendisfesting, eiendomsinvesteringer, dyre utenlandsreiser og luksusbiler havner trolig i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Big money, big problems!», skrev Imran Saber nylig på Facebook. Trolig var han ikke klar over hvor rett han kom til å få fire uker seinere.

Samtidig som drapsetterforskere i oslopolitiet etterforsker skuddene mot 32-åringen søndag kveld, jobber Seksjon for organisert kriminalitet med å utarbeide en omfattende tiltale mot nettopp «Skrue».

- Det er riktig at vi har en pågående etterforskning av blant annet heleri av store pengebeløp, der minst tre personer er siktet, sier politiadvokat Peter Johansen ved Seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet til Dagbladet.

Politiet mener etter det Dagbladet erfarer at Saber har sluset svarte penger inn i blant annet 8-9 leiligheter i Oslo i tillegg til et høyt personlig forbruk som til sammen utgjør grovt heleri på over to millioner kroner. Eiendommene har ofte blitt satt i navnet på hans mor, som ikke skal ha en månedslønn som samsvarer med avdragene på millionlånene.

Etterforskere som i flere år har vært provosert over Sabers åpenlyse pengebruk, mener de nå kan kvele playboy-livsstilen og få «Skrue» bak murene.

- Denne mannen er en multikriminell som over tid har hatt tilgang på midler fra kriminell virksomhet, som han også har investert i forskjellige lån og transaksjoner, sier politioverbetjent Eirik Jensen ved Seksjon for organisert kriminalitet.

De andre siktede er hans mor og en av brødrene.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Vidar Lind Iversen, som representerer broren. Også Sabers mor nekter straffskyld, opplyser kvinnens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland.

Skyhøye barregninger «Skrue» er kjent både i de kriminelle miljøene og i Oslos uteliv som en festløve som hyppig er på dyre utenlandsreiser. Dagbladet har snakket med flere personer som kjenner 32-åringen. De beskriver en mann som liker å framstå som «kongen av Oslos underverden», og som gjerne viser fram store seddelbunker på utesteder.

- Han liker å være der kjendiser er. Han er raus med pengene når han er ute på byen, og snakker ofte i store ord. Men han snakker sjelden om private ting, sier en som kjenner 32-åringen.

Omgitt av glamourmodeller, realitykjendiser og straffedømte venner fra blant annet B-gjengen og det tidligere ransmiljøet har Saber så seint som de siste ukene vært å se i VIP-seksjonene på store konserter som Lady Gaga og som stamkunde på et knippe nattklubber i Oslo.

Etter å ha holdt store lag på restaurant, har turen ofte gått til utesteder som Emil & Samuel, La Belle Solle og Grims Grenka, der han ifølge venner har spandert brett på brett med dyre drinker gjennom hele kvelder, eller eksklusive billetter og reiser.

- Han betaler ofte regninger på tusenvis av kroner med 200-lapper. I sommer skrøt han av at et utested i Tønsberg gikk tom for glass, fordi han hadde kjøpt flere hundre drinker på kort tid, hevder en kilde.

Poserer med kjendiser Også politiets spanere har til tider registrert - og flere ganger sett med egne øyne - at Saber strør om seg med kontanter.

- Han har til tider vært besatt av å ha mye penger. Og han liker å vise seg fram, blant annet med dyre biler. Men han er svært lojal mot de han stoler på. Dette har selvsagt gitt ham mange fiender også, sier en som kjenner Saber.

På Facebook har Saber og hans venner de siste åra lagt ut hundrevis av bilder som også politiet har holdt oppsikt med. Her poserer «Skrue» sammen med alt fra nattklubbeiere og sikkerhetsvakter til barmfagre kvinner, tv-kjendiser og gjengledere.

Saber har flere ganger bare i år reist til steder som Dubai, St. Tropez, Barcelona og Ibiza, og kunngjort kommende reiser til Spania og Sør-Amerika. Også i utlandet har han festet med kjente kriminelle - og norske kjendiser, gjerne omgitt av sjampanje og eksklusive biler.

Bilen som Saber ble skutt i på søndag, er en dyr Mercedes C 220 fra rundt 2009 som han har kjørt i Oslo en lengre periode. Også en Porsche som Saber tidligere i år la ut for salg på nettet er det tatt pant i av politiet.

Gransker forbruk Dagbladet kjenner til at Saber og flere av hans kriminelle venner den siste tida nærmest har skrytt av at navngitte spanere har fotfulgt dem på byen, men det ser ikke ut til at utviklingen dempet mennenes festglede.

Politiet har brukt fem år på å bygge helerisaken mot «Skrue». Den strekker seg 16 år tilbake i tid, og er et forsøk på å dokumentere at millionverdier Saber har hatt befatning med er nødt til å stamme fra kriminalitet. Politiet opplyser at etterforskningen ligner på saken mot Rasool-brødrene i B-gjengen, der alt fra merkeklær til biler, leiligheter og kontoopplysninger ble finkjemmet for å holde forbruk opp mot inntekter.

- Forbruk må jo stamme fra et sted. I heleribegrepet ligger det at vi mener store verdier i saken stammer fra kriminell virksomhet, sier  politiadvokat Johansen.

Saber er også siktet for trusler/utpressing knyttet til inndriving av penger. 32-åringen bestrider både dette og påstandene om heleri.

- Det er påstander fra politiets side om overforbruk knyttet til leiligheter og biler med mer. Mye er diffust og usikkert i den saken, og den er på ingen måte endelig, sier advokat Øystein Storrvik, som forsvarer Saber i helerisaken.

Ifølge Storrvik handler ikke siktelsen om 32-åringens bevegelser i utlandet, pengeforbruk på utesteder eller andre aktiviteter den siste tida.

- Jeg er usikker på om dette gjelder pengeforbruk. Han er mye rundt og har deltatt på en rekke gratisarrangementer, sier Storrvik.

BESKYTTES: Saberl ble bevoktet av væpnet politi på akuttmottaket på Ullevål etter drapsforsøket. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
BESKYTTES: Saberl ble bevoktet av væpnet politi på akuttmottaket på Ullevål etter drapsforsøket. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer