Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luksusmat blir måkemat

NESSEBY (Dagbladet): Tusener av kongekrabber roter til fiskegarnene. Luksusmaten havner hos måkene og fiskerne raser som aldri før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette helsikes udyret gjer oss til fattigfolk igjen, nå må pinadø de her folkan på kontoran skjønne ka som skjer, roper tre fiskere på kaia i Nesseby mens flokker med måker skriker «ska' ha , ska' ha» og grafser i godsakene.

For fiskerne må bare kaste kamsjatkakrabben, som storkaren egentlig heter. Bare noen få utvalgte båter kan drive såkalt forskningsfangst etter krabben.

I Oslo kan den omsettes for over 300 kroner kiloet. I Nesseby reker den dau i fjæra og blir luksusmat for måkeflokkene.

- No e det så vanvittig at. 4000- 5000 krabber på ei garnlenke dro vi opp i dag. No har vi jobba i tolv timer med å ta opp bruket og re garna, mange av dem er helt ødelagt. Dæven for et liv, det her slitet sku finfolkan ha vært med på, sier Tor Oscar Mathisen, Odd Hansen og Nils Einar Mathisen.

Hjelpeløse fiskere

Språket er like sterkt som kulingen som hyler over de nylig snøfrie moene langs Varangerfjorden. Fiskerne er hjelpeløse - de kan ikke annet enn å forbanne krabbene og politikerne.

Problemet er at kamsjatkakrabben er russisk. Den kryper vestover, har nå nådd Troms, og gjør absolutt verst av seg i Varanger.

Sværingen kan bli over meteren mellom klørne.

Maktesløse politikere

Fiskeriminister Peter Angelsen har sagt helt klart at det ikke er aktuelt å øke uttaket av kamsjatkakrabbe. Det kan først skje etter norsk-russiske forhandlinger. Slikt tar tid, og mange byråkrater må forberede saken.

- Det blir verre og verre, faen veit kor det vil ende, sukker Nesseby-fiskerne.