Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raja om lederstriden i Venstre

- Luksusproblem

Sveinung Rotevatn sier han er klar for å bli leder i Venstre. Fra de argeste rivalene hans er det taust, men i kulissene jobber støttespillerne knallhardt for alle tre.

KANDIDATER: Klimaminister Sveinung Rotevatn vil bli ny Venstre-leder, mens kulturminister Abid Raja foreløpig er taus om eget kandidatur. Her fra et tidligere møte med Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KANDIDATER: Klimaminister Sveinung Rotevatn vil bli ny Venstre-leder, mens kulturminister Abid Raja foreløpig er taus om eget kandidatur. Her fra et tidligere møte med Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn la tidligere i dag ut en video på Facebook der han slår fast at han stiller som lederkandidat i Venstre.

STILLER: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn har i dag offentliggjort på Facebook at han stiller som lederkandidat i Venstre. Video: Sveinung Rotevatn Vis mer

Rotevatn er den første som i denne omgang kunngjør at han vil bli ny partileder, men han er slett ikke alene om å nevnes som aktuell kandidat.

- Det siste året har vært krevende for partiet vårt. Det har vært mye persondiskusjoner, spekulasjoner og lekkasjer. Det har ikke vært kjekt for noen, minst av alt for oss som har stått midt i det, sier Rotevatn i Facebook-videoen.

Åpenhet

Unge Venstre har allerede foreslått at Rotevatn bør velges som ny partileder etter Trine Skei Grande på det corona-utsatte landsmøtet i september.

Ungdomspartiet vil ha klima- og miljøminister Rotevatn som partileder, kunnskapsminister Guri Melby som 1. nestleder og næringsminister Iselin Nybø som 2. nestleder.

I et intervju med NTB i helga ba Unge Venstres nestleder Ane Breivik lederkandidatene om å tre fram i lyset.

- Jeg skulle gjerne likt å se at de som ønsker å påta seg ledervervet, ville annonsert det tydelig og offentlig. Partiledervervet handler tross alt om mer enn regjeringsvirksomhet, og vi trenger en åpen diskusjon om hvem som stiller, og hvorfor de gjør det, sa hun.

Rotevatn ser ut til å ha lyttet til oppfordringen fra ungdomspartiet, som han i sin tid ledet.

- Jeg tror partiet trenger åpenhet, og at vi trenger en åpen diskusjon om hvor vi står og hvor vi skal, sier Rotevatn i videoen.

Samme svar

Rotevatns fremste utfordrere er Venstres tre andre statsråder. Den mest profilerte er kanskje kulturminister Abid Raja, men kilder i Venstre mener næringsminister Iselin Nybø og kunnskapsminister Guri Melby begge har styrket sine posisjoner kraftig den siste tiden.

Dagbladet har bedt tre kandidatene kommentere Rotevatns kunngjøring. Melby og Nybø svarer begge skriftlig og så å si ordrett. Etter først å ha slått fast at regjeringen er i innspurten med å presentere en ny krisepakke for landet, svarer begge to som følger:

«Lederspørsmålet i Venstre skal jeg ta stilling til når den tid kommer.»

Begge har tidligere stilt seg til disposisjon for lederverv i partiet, noe som fremdeles er gjeldende. Iselin Nybø er foreslått som partileder av eget fylkeslag i Rogaland, slik hun også var i forrige runde.

- I tillegg til å være kunnskapsrik har hun imponert gjennom innsatsen i regjering og viser tydelige lederegenskaper, sa fylkesleder Kjartan Alexander Lunde til NTB i helga. Han la til at hun ville være en «samlende leder» for Venstre.

- Luksusproblem

Abid Raja har også ivrige støttespillere i partiet, som ordføreren i Eid, Alfred Bjørlo. Sammen med kommunalråd Erling Moe i Trondheim slår han fast i en kronikk i VG i dag fast at Raja bør inn i ledelsen.

- Abid vil bidra til å utvide Venstres profil og appell. Han er selvsagt kontroversiell. Men politikere kan ikke være like godt likt av alle, skriver de.

Også Raja velger å svare skriftlig på Dagbladets henvendelse, og ber om at svaret hans gjengis i sin helhet. Han mener Venstre har et «luksusproblem», som han formulerer det:

«Akkurat nå er regjeringen og Stortinget inne i en intens periode med å få landet gjennom krisen vi står i, og for min del er hovedfokuset å bringe kultursektoren, frivilligheten og idretten over på andre siden av coronakrisen. Spørsmål om høstens ledervalg i Venstre vil jeg komme tilbake til når vi er ferdige med å få på plass gode løsninger i Stortinget, og Venstres partiorganisasjon har fått sjansen til å gi nye innspill til valgkomiteen. Venstre er uansett heldige som har mange gode kandidater til sentrale verv, og valgkomiteen har luksusproblem når de skal sette sammen nytt lag.»

Outsidere i lederkabalen er de to sittende nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen, som begge stiller seg til disposisjon videre.

Fått innspill

Trine Skei Grande fortalte i et intervju med Dagbladet mandag at hun aktet å bli sittende som partileder i et forsøk på å samle veldig steile fronter. Til slutt innså hun at det ikke gikk, og kunngjorde sin avgang.

På spørsmål om Rotevatn får hennes støtte som lederkandidat, svarer hun kort på sms:

- Jeg overlater denne jobben til valgkomiteen.

Valgkomiteen ledes av partiveteran Per A. Thorbjørnsen fra Rogaland. Komiteen er den samme som tidligere i år la fram en enstemmig innstilling om gjenvalg for Grande og mente at Rotevatn og Raja burde bli nye nestledere.

- Vi starter ikke på scratch, sier Thorbjørnsen til Dagbladet. Han sier den nye innstillingen som skal avgis mellom fire og seks uker før landsmøtet i slutten av september, vil se ganske lik ut som den forrige - med unntak av plassene helt på toppen.

Han sier 15. juni er satt som frist for reviderte innspill til valgkomiteen. I tillegg til Rogaland har Trøndelag og Oslo kommet med sine innspill, men de to fylkeslagene vil ikke si hvem de har foreslått.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!