Luksusskipet «The World» bygd med teak fra Burma

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): I luksusskipet «The World» er det brukt flere tusen kvadratmeter teak fra militærdiktaturet Burma - et land den norske regjeringen oppfordrer til boikott av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til dørk og utvendige dekk er det gått med 3500 kvadratmeter teak. Fosen Mek. Verksteder AS (FMV) har dokumentasjon på at de 12 millimeter tykke teakplankene kommer fra plantasjer, men Regnskogfondet frykter det er brukt teak fra den tropiske naturskogen.

- Vår erfaring er at vi ikke kan stole på dokumentasjon som kommer fra Burma. Vi stiller oss også undrende til at de har brukt teak fra plantasjer som materiale på «The World». Naturteak er et langt mer eksklusivt materiale, sier Lars Løvold i Regnskogsfondet.

Norske myndigheter har gitt 200 millioner kroner i verftsstøtte til byggingen av «The World». Slik har Norge delfinansiert Burma-handelen.

- Har annet å gjøre

- Dette kommenterer jeg ikke i det hele tatt, sier FMVs styreleder Arnt M. Henriksen og viser til bedriftens pressetalsmann, Reidar Gullesen.

- Teaken som er brukt er fra plantasjer. Dette har vi skriftlig dokumentasjon på. Vi kan ikke ta DNA-prøver av hvert enkelt tre for å finne ut hvor det kommer fra, sier Gullesen til Dagbladet.

Teaken er levert av firmaet Frito AS i Porsgrunn. Reidar Gullesen avviser at Fosen Mek. handler med Burma, og skylder på underleverandøren:

- Hvis det er dokumentert at det er «farmed teak» vi har kjøpt, så er det det vi har kjøpt. Vi har andre ting å holde på med enn å undersøke om dokumentasjonen vi har fått faktisk er korrekt. Det blir litt håpløst.

- Aldri diskutert

- Har dere motforestillinger mot at underleverandører handler med Burma?

- Det er et spørsmål som aldri har vært diskutert - ikke meg bekjent, i hvert fall. Problemstillingen har ikke vært på banen før dere nå tar den opp.

- Norske myndigheter mener man ikke skal handle med Burma?

- Ja, det er mulig, det, men da må de i tilfelle henvende seg til de leverandørene vi har, sier Reidar Gullesen i Fosen Mek. Verksteder AS.

Kontraktkontrollør Ståle Frengen i Fosen Mek. Verksteder sier til Dagbladet at det i dag ikke er annet enn teak fra plantasjer å få kjøpt.

- Det er vel ikke lov å hogge teak noen steder. Så det finnes ikke noe annet på markedet. I tillegg ber vi altså om dokumentasjon på at den er «farmed». I dette tilfellet har vi bedt leverandøren oppfylle spesifikasjonen, og det er godt nok for oss, sier Ståle Frengen.

Falske dokumenter

Ifølge Regnskogfondet har militærregimet i Burma tidligere utstedt falsk dokumentasjon på at naturteak skal være fra plantasjer. Hogsten av teak i landet er med på å rasere den tropiske regnskogen.

- Nesten all naturteak i verden kommer fra Burma - et militærdiktatur som statsminister Kjell Magne Bondevik og samtlige av de seinere regjeringer i Norge har bedt næringslivet om å boikotte. Hvis det er slik at de har kjøpt plantasjeteak fra Burma, så har Fosen Mek. Verksted åpent brutt henstillingen fra norske myndigheter om å boikotte handel med Burma, påpeker Regnskogsfondets Lars Løvold.

MITT SKIP ER LASTET MED: Store mengder teak fra Burma pryder dørk og utvendige dekk på luksusskipet «The World». De tre siste norske regjeringene har oppfordret norsk næringsliv til å boikotte militærdiktaturet.
AV TEAK: Arkivbilde av en av «The World»s trappeoppganger. Både rekkverket og trappetrinnene (tildekt) er utført med teak.
AV TEAK: Arkivbilde av utendørsbassenget hvor skipsdørken (tildekt) er av teak fra Burma.