- Lukten av brent legeme er fremdeles sterk

FN og journalister har endelig fått kommet seg til massakre-åsted. Samtidig bombes Homs. - Det ser ut til at de gjør seg klare til å storme nabolaget, sier aktivist.

RUNDT 100 DREPT: Rundt 100 personer skal ha blitt drept i massakren i Hama-provinsen i Syria på onsdag. Foto: EPA/Scanpix
RUNDT 100 DREPT: Rundt 100 personer skal ha blitt drept i massakren i Hama-provinsen i Syria på onsdag. Foto: EPA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN-observatørene i Syria fikk i dag reise til Mazraat al-Qubeir, en landsby som skal ha vært åsted for en massakre av rundt 78 personer.

Observatørene prøvde å dra til byen i går, men ble nektet innreise av syriske styrker og innbyggere fra landsbyer i nærheten. Observatørene ble tvunget til å snu da de ble beskutt av styrkene.

Hadde noe å skjule Mye tyder på at det syriske regimet hadde noe å skjule - ettersom at de første meldingene fra reportere inne i byen er preget av at de ikke har funnet noen døde - bare utbrente hus, døde dyr, lukten av døde mennesker - og enkelte menneskerester.

- Helt ærlig har jeg sett de mest grusomme ting. Jeg gikk akkurat inn i et hus og det ligger deler av folks hjerner liggende rundt på gulvet. I hjørnet ligger det hjernemasse og størknet blod som noen har prøvd å vaske opp, men som tilsynelatende har gitt opp halvveis, melder BBC-korrespondent Paul Danahar.

- De som utførte dette var ikke bare mennesker, de var slaktere.

FN-observatørene snakker med innbyggere i landsbyen for å få øyenvitneskildringer og deres eksperter vil slå fast om levningene er fra et menneske eller ikke.

Sky News' utenriksredaktør Tim Marshall er også inne i byen, og mener det helt klart har skjedd noe grusomt i landsbyen.

- Vi har kommet inn 50-60 timer etter hendelsen, og det betyr at det har vært god tid på å rydde opp, sier Marshall til egen kanal.

Han mener det derfor vil være svært vanskelig å bevise hvem som utførte massakren.

- Truet til å begrave lik CBS-korrespondent Elizabeth Palmer forteller at et vitne hun snakket med i landsbyen var med å gravlegge lik, og at de ble truet av syriske sikkerhetsstyrker dersom de ikke gjorde det.

OVERLEVDE MASSAKREN: Disse to skadde guttene skal ha overlevd massakren i Mazraat al-Qubair. Foto: AP/Scanpix
OVERLEVDE MASSAKREN: Disse to skadde guttene skal ha overlevd massakren i Mazraat al-Qubair. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Det er ingen lik her. De har alle blitt begravd enten i denne landsbyen eller i landsbyer i nærheten. En mann jeg snakket med som hjalp til å begrave likene sa at sikkerhetsstyrkene hadde dukket opp og truet dem og sagt at alle likene måtte bli begravd før noen fra omverdenen kom, sier hun til egen kanal.

BBCs Paul Danahar melder at flere lik ble fraktet unna etter angrepet.

- Vi har snakket med en mann fra en nabolandsby som fortalte at en pick-up kom og tok med seg likene etter angrepet, sier Danahar.

Samtidig som FN-observatørene var i byen med tre team fra Damaskus, Hama og Homs med totalt elleve kjøretøy ble Homs utsatt for kraftig bombardement.

Bombet nabolag Ifølge aktivister skal syriske regjeringsstyrker har bombet det tett befolkede nabolaget Khaldiyeh, som er under kontroll av opprørerne, mens militære styrker gjorde seg klare til å storme området.

BOMBET HOMS: Samtidig som FN-observatørene undersøkte landsbyen Mazraat al-Qubeir. Foto: AP/Scanpix
BOMBET HOMS: Samtidig som FN-observatørene undersøkte landsbyen Mazraat al-Qubeir. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Khaldiyeh er mål for mellom fem og ti bomber i minuttet og er det verste bombardementet siden revolusjonen startet. Det virker som at de vil prøve å storme det i dag, sier det London-baserte Syrian Observatory for Human Rights i en uttalelse.

En rekke videoer har fanget bombardementet. Et av dem viser missiler komme hyppig, med fire som eksploderer i løpet av et minutt.

I tillegg opplevde Syrias hovedstad Damaskus de verste kampene siden opprøret startet, med store sammenstøt mellom opprørshæren FSA og den syriske hæren.

DRAMATISKE SCENER: Her prøver syriske menn å redde en skadd gutt i Daraa i Syria. Bildene viser dramatikken som utspinner seg hver dag i Syria. Foto: AFP Photo/Scanpix
DRAMATISKE SCENER: Her prøver syriske menn å redde en skadd gutt i Daraa i Syria. Bildene viser dramatikken som utspinner seg hver dag i Syria. Foto: AFP Photo/Scanpix Vis mer