Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orkanen Dorian:

- Lukter flere lik enn de kan finne

Frivillige leter gjennom de ødelagte områdene av Bahamas hvor selv ikke politiet vil ta seg inn. Lukten av død etter orkanen Dorian henger fremdeles tungt over øya.

DORIAN: Frivillige tar seg inn i de ødelagte områdene av Bahamas hvor selv ikke politiet vil gå. Lukten av død etter orkanen Dorian henger fremdeles tungt over øya. Video: CNN. Vis mer

Mer enn to uker etter at orkanen Dorian utslettet store deler av Bahamas og tok livet av minst 50 mennesker, ser den østlige delen av landet fremdeles ut som en krigssone.

I en reportasje av CNN får vi et innblikk i frivillige hjelpearbeideres utfordring med å lokalisere de 1300 personene som fremdeles er savnet etter orkanen.

Det tar bare et par sekunder før man blir overveldet av dødsstanken og den trykkende stillheten som henger over øya etter stormen.

Pulverisert av Dorian

- Politiet sier at de ikke vil gå inn dit. Det er for vanskelig for dem å se sine egne folk. De er sikre på at det er mange lik der, så vi forbereder oss på alt, sier Patricia Frelling, en sykepleier fra Florida.

Hun er en del av en medisinsk gruppe fra USA som har meldt seg som frivillig for å bistå i Grand Bahama - en tidligere vakker øy som huset 51 000 innbyggere før Dorian pulveriserte den.

De frivillige inkluderer ambulansearbeidere, sykepleiere og psykologer.

Psykologen Betsy Rosander er vant til vanskelige situasjoner. Dette blir likevel annerledes.

- Jeg tror vi kommer til å se mye som er skikkelig tøft, sier hun til CNN.

SAVNET: Hele 1300 mennesker er fremdeles savnet etter orkanens ødeleggelser. Foto: Zak Bennett / AFP / NTB Scanpix
SAVNET: Hele 1300 mennesker er fremdeles savnet etter orkanens ødeleggelser. Foto: Zak Bennett / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Lukter lik

Ifølge Brittany Reidy, lederen for de frivillige legene, ville de aller fleste holde seg borte fra nettopp det området som de nå er på vei inn i.

- Men vi sa «ta oss til de verste områdene», slår hun fast.

I løpet av de frivilliges timelange reise fra flyplassen til den østlige delen av Grand Bahama, kan de lukte resultatet av naturkatastrofen lenge før de ankommer.

- Det er lukten av lik, sier Reidy fra baksiden av lastebilen.

Omtrent 70 000 mennesker skal ha mistet alt i løpet av orkanens ødeleggelser. Det er hele 17 prosent av Bahamas sin befolkning, ifølge CNN.

Noen av orkanens ofre kan være fanget under de store haugene av skrot som en gang var hjemmene deres. Andre kan ha blitt vasket vekk da stormen herjet som verst - først nå har likene deres blitt skylt opp igjen på land.

ØDELAGT: Omtrent 70 000 mennesker på Bahamas er hjemløse etter orkanen Dorian. Foto: Leila Macor / AFP / NTB Scapix
ØDELAGT: Omtrent 70 000 mennesker på Bahamas er hjemløse etter orkanen Dorian. Foto: Leila Macor / AFP / NTB Scapix Vis mer

- Jeg er redd for at hvis ingen tar seg av levningene, kommer de fortsatt til å ligge igjen der, sier Tanya Steinlage, en av sykepleierne. Dette er hennes andre tur til Bahamas etter at Dorian traff øya.

- Da jeg kom hjem sist måtte jeg bare kaste sykepleieruniformen. Jeg klarte ikke lukta som hang igjen, forteller hun.

Mot slutten av den første dagen på Grand Bahama har legene identifisert minst tretti områder hvor de vet at det er lik - men ikke fordi de kan se dem. Det er lukta som overbeviser.

Frykter kolerautbrudd

Noen av bygningene som fremdeles står oppreist på Bahamas er markert med en «C». Det betyr at hjelpearbeidere har undersøkt stedet uten å finne noen mennesker, skriver The Wall Street Journal.

Bygninger markert med bokstaven «D» betyr at de fant omkomne.

Helseminister Duane Sands har tidligere uttalt at han frykter at flere av de som døde aldri kommer til å bli funnet:

- Noen av likene ble skylt ut på havet - de kan bli skylt opp igjen på land, men det kan også hende at de ikke blir det, sier han, ifølge avisa.

FOTOGRAFI: Blant vrakrestene av tidligere hjem finner vi et fotografi av et eldre par. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB Scanpix
FOTOGRAFI: Blant vrakrestene av tidligere hjem finner vi et fotografi av et eldre par. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Steinlage understreker at de fleste likene hun kom over sannsynligvis hadde blitt skylt vekk i løpet av stormen fordi det ikke var noen bygninger igjen på land.

- Myndighetene er nødt til å sende ut hunder som kan lukte seg fram til lik. Akkurat nå er de omkomne bare ansett som savnet, sier hun.

Hvis likene bare blir liggende er det nemlig stor fare for at kolera bryter ut i området, men bare det å komme seg fram til denne delen av Bahamas er en utfordring i seg selv.

Grand Bahamas Highway, motorveien som strekker seg gjennom hele øya, var nemlig uoverkommelig i dagesvis etter at orkanen hadde herjet fra seg.

Nå som motorveien er ryddet opp igjen, er legene endelig i stand til å ta seg fram til områder hvor innbyggere har vært stengt inne i lengre tid.

De tar seg inn i et av husene, men ingen er hjemme. En vannlinje på veggen røper at man hadde stått til nakken i vann hvis man hadde vært inne i huset da det stormet som verst.

Nok en stank treffer de frivillige når de går inn i huset - men denne gangen er det heldigvis ikke lukten av død:

- Lukta her inne er bare fra mugg etter alle vannskadene, sier Reidy.

DØDSSTORM: Det offisielle dødstallet på Bahamas er 50. Med 1300 som fremdeles er savnet kan likevel tallet bli oppjustert. Foto: Brendan Smialowsk / AFP / NTB Scanpix
DØDSSTORM: Det offisielle dødstallet på Bahamas er 50. Med 1300 som fremdeles er savnet kan likevel tallet bli oppjustert. Foto: Brendan Smialowsk / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Så mennesker bli skylt vekk

Mugg er likevel ikke den eneste helserisikoen etter orkanen; i ulike deler av den østlige delen av Grand Bahama fyller stanken av kloakk lufta. Uten rennende vann er risikoen for infeksjoner spesielt høy.

Lokalinnbyggeren Patrice Higgs (49) overlevde stormen, men har likevel fått et mindre kutt da hun lette gjennom vrakrestene etter stormen.

Legene gir henne bandasjer, antibakteriell såpe, og rent vann.

En annen overlevende forteller at han så fire mennesker bli skylt vekk i løpet av orkanen - men, som med mange andre innbyggere, er de ingensteds å se.

- Det er vanskelig. Vi har alle gått inn i det medisinske feltet for å hjelpe andre, men når det ikke er noen levende mennesker å hjelpe, må vi redefinere hva som egentlig gjør at vi har lyktes, sier Steinlage.

Legene håper på at mange av de savnede innbyggerne kan ha evakuert enten før eller etter stormen. Likevel frykter de at de aller fleste er døde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling