Krisemåling

Lukter på sperregrensa

Senterpartiet gjør en krisemåling og får 4,7 prosent. - Skikkelig dårlig, innrømmer Trygve Slagsvold Vedum.

SLITER: Sp-leder Trygve Magnus Slagsvold Vedums parti går kraftig ned sammenlignet med valget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SLITER: Sp-leder Trygve Magnus Slagsvold Vedums parti går kraftig ned sammenlignet med valget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Senterpartiet får 4,7 prosent i Dagbladets siste måling i juni. Det er det største fallet siden stortingsvalget, der 13,5 prosent stemte på dem.

Det viser Ipsos' politiske barometer for juni, gjort for Dagbladet.

Trygve Slagsvold Vedums parti ligger nå og vaker ved sperregrensa, som er på 4 prosent. Dette er den dårligste Ipsos-målingen for Senterpartiet på sju år.

- DÅRLIGSTE NOENSINNE: Politisk kommentator i Dagbladet, Sondre Hansmark, om Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiets historisk dårlige måling. Programleder: Bjørge Dahle Johansen. Bilder / video: NTB / Dagbladet TV Vis mer

- Ganske smått

Vedum forklarer selv at dette nok handler mye om uroen folk føler på i hverdagen rundt drivstoffpriser, energipriser og økte råvarepriser etter Russlands krigføring.

- Det er mange som ønsker å skape et bilde av at vi ikke bryr oss, noe som er langt unna sannheten. Jeg tenker på folk og deres økonomi hver dag, sier Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Dette er den eneste signifikante endringen på målingen.

Mer enn hver tredje Sp-velger har satt seg på gjerdet og sier de ikke vet hva de ville stemt. Hver åttende Vedum-velger går til Erna Solberg.

Hadde dette vært resultatet i et valg i dag, hadde Senterpartiet mistet 19 av sine 28 seter ved Stortinget.

- I den store sammenhengen er en dårlig måling for partiet vårt ganske smått i sammenheng med bekymringene mange har for egen økonomi, høye priser og økende rente, sier Vedum.

- Men du er jo nærmest tilbake på start der du begynte?

- Det er en skikkelig dårlig måling, og mange sitter på gjerdet. Dette er jo en tilbakemelding, sier Vedum.

Flertall til Solberg-regjering

Hadde det vært valg nå, ville det blitt borgerlig flertall til Erna Solberg og hennes venner. Det er Høyre fornøyd med.

- Det er en tillitserklæring fra velgerne at de søker til Høyre i usikre og urolige tider, sier Høyres nestleder Henrik Asheim.

Høyre beholder plassen som største parti og går opp til 26,8 prosent, mot valgets 20,4 prosent.

FORNØYD: Høyres 1. nestleder Henrik Asheim. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORNØYD: Høyres 1. nestleder Henrik Asheim. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

KrF holder seg på omtrent samme nivå som de forrige månedene og valget og får 3,6 prosent. Venstre er nå på sperregrensa med 4 prosent.

Fremskrittspartiet gjør en opptur fra de forrige månedene og vinner 14,8 prosent av respondentenes gunst.

- Jeg er svært glad for framgangen både denne og flere andre målinger i juni. Velgerne ser at regjeringen virker totalt handlingslammet når de sier nei til å redusere avgiftene, men heller ikke Høyre er bedre når de stemmer mot Fremskrittspartiets forslag om å kutte i avgiftene, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Opptur for exit-partiet

Jonas Gahr Støre faller ikke like hardt som Trygve Slagsvold Vedum etter at de slo seg sammen i Hurdal i fjor. Men Arbeiderpartiet ligger fortsatt under valgresultatets 26,3 prosent og får 23,1 prosents oppslutning. Det er en liten opptur fra forrige måned.

- Vi har et mål om høyere oppslutning enn det denne målingen viser. Den tilliten skal vi jobbe hver eneste dag for å få, sier Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng.

Men SV, som tok sin hatt og gikk under Hurdalsforhandlingene, får enda en opptur. Nå ligger de på 9 prosent, mot 7,6 prosent under valget.

- Dette er en veldig bra måling for SV, som viser at folk er opptatt av jobben vi gjør for å få ned forskjellene og klimautslippene, sier fungerende SV-leder Kirsti Bergstø.

FORNØYD: Kirsti Bergstø, fungerende leder i SV. Foto: Annika Byrde / NTB
FORNØYD: Kirsti Bergstø, fungerende leder i SV. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Opptur ytterst til venstre

Også naboen på venstrekanten gjør det vesentlig bedre enn i valget. Rødt får nå 6,3 prosent, mot 4,7 prosent i valget, tross en liten nedgang fra forrige måned.

Miljøpartiet De Grønne får en liten dupp ned til 3,5 prosent.

Feilmarginen er på mellom 1,6 og 3,6 prosentpoeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer