- Lukter smøring

Korrupsjonsekspert Erling Grimstad mener det lukter smøring av gullarmbåndet Liv Signe Navarsete fikk av Aker Yards i 2006.

GUDMOR: Liv Signe Navarsete ble gudmor for M/S Bergensfjord da hun døpte ferja i november 2006. For det fikk hun et armbånd i hvitt gull. Foto: Simon Solheim
GUDMOR: Liv Signe Navarsete ble gudmor for M/S Bergensfjord da hun døpte ferja i november 2006. For det fikk hun et armbånd i hvitt gull. Foto: Simon SolheimVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I 2006 mottok daværende samferdselsminister Navarsete et armbånd i hvitt gull til en verdi av 26 500 kroner fra selskapet som da het Aker Yards (nå STX Europe). Hovedeier i Aker Yards var på det tidspunktet Aker ASA, som ble kontrollert av Kjell Inge Røkke. Armbåndet skulle være en gave fordi Navarsete døpte ferja M/S Bergensfjord.

- Jeg tror ikke et sekund på at Røkke er så snill at han gir bort en gave til samferdselsministeren uten å tro at han får noe igjen, selv om gaven bare er på noen tusen. Det burde Navarsete som mottok gaven ha tenkt på. Hun er ikke en hvilken som helst person, men en av Norges alle mektigste, sier Grimstad til Dagbladet.

Grov korrupsjon Han er tidligere assisterende Økokrim-sjef og nå advokat og bedriftsrådgiver. Som en av Norges fremste korrupsjonseksperter, reagerer han kraftig.

- Offentlige ansatte er dømt for grov korrupsjon etter å ha tatt imot smøreturer til en verdi under 10 000 kroner, sier Grimstad med henvisning til en dom mot en tidligere eiendomssjef på Ullevål universitetssykehus.

Han trekker også paralleller til Sp-politiker Erlend Fuglum som fikk mye kritikk for å gå til kommunikasjonsbransjen samtidig som han sitter som vararepresentant på Stortinget.

- Så kommer avsløringa av gaven til Navarsete. Da skapes det et bilde av adskillig tettere forhold mellom politikere og næringslivet. Det er et veldig uheldig bilde. Det skaper skumle mistanker om hva som er motivet bak beslutninger. Handler Navarsete utfra allmennhetens interesser, eller utfra ønsker hos enkeltpersoner eller enkeltgrupper i næringslivet, sier Grimstad.

- Dårlig dømmekraft Han jobber for tida mye med etiske regelverk i bedrifter, og mener Navarsete kunne fått sparken dersom hun hadde hatt en annen posisjon.

- Det tror jeg absolutt. Å ta i mot denne gaven, skaper en mistanke om smøring, sier Grimstad som også reagerer sterkt på at Navarsete unnlot å melde gaven inn i Stortingets gaveregister.

- Om det ikke er åpenhet rundt gaver, er det juridisk sett et moment i forhold til om det som er skjedd er utilbørlig, sier Grimstad.

Han tror ikke at Navarsete vil bli politietterforsket, men mener det er avgjørende at Navarsete nå forklarer skikkelig alle omstendigheter rundt gaven og redegjør for sin befatning med Røkkes selskaper på tidspunktet rundt gaveoverrekkelsen.

KRITISK: Korrupsjonsekspert Erling Grimstad er svært kritisk til at Navarsete tok i mot et gullarmbånd fra Aker Yards. Foto: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet
KRITISK: Korrupsjonsekspert Erling Grimstad er svært kritisk til at Navarsete tok i mot et gullarmbånd fra Aker Yards. Foto: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet Vis mer

- Men det er skapt en mistanke. Jeg tror mange mister tillit til politikere når de utøver dårlig dømmekraft, sier Grimstad.

- Visste ingenting I 2006 eide Aker Asa i overkant av 50 prosent av Aker Yards. Kjell Inge Røkke var største eier i Aker ASA, men hadde ikke selv noen formelle posisjoner. Aker ASA avviser enhver kobling mellom Navarsete og Røkke.

- Verken Kjell Inge Røkke eller noen andre i Aker Asa har ant noen verdens ting om hva Aker Yards ga i gaver til gudmødre til sine skip, sier kommunikasjonsdirektør i Aker ASA, Atle Kigen, til Dagbladet.

STX Europe, som kjøpte opp Aker Yards, har ingen kommentar til statsrådsgaven.

Navarsete ville ikke kommentere saken overfor Dagbladet i går, men i en epost gjentar hun ordrett det hun sa da saken sprakk sist fredag:

- Jeg fikk armbåndet fordi jeg var gudmor i en skipsdåp i 2006 — ved et offisielt arrangement. Men jeg burde ikke tatt imot gaven og jeg angrer på at den ikke ble returnert.