- Lukter stramt av brent plast

Slukkingen av den brennende bygningen like ved den norske ambassaden i Brussel pågår fortsatt.

SLUKKER: Brannmenn har klart å ta seg opp på taket av den brennende bygningen Berlaymont i Brussel, hvor hele 3000 mennesker har sin arbeidsplass. Foto: Bjørn Tore Erdal
SLUKKER: Brannmenn har klart å ta seg opp på taket av den brennende bygningen Berlaymont i Brussel, hvor hele 3000 mennesker har sin arbeidsplass. Foto: Bjørn Tore ErdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Hundrevis av mennesker er evakuert etter at det har brutt ut brann i EU-kommisjonens bygning, Berlaymont, i Brussel.

Brannen så ut til å roe seg, men så ble røykne tiltakende igjen. Nå er røykdykkere på vei inn i bygningen, ifølge Einar Hagvaag, Dagbladets reporter på stedet.

Han forteller at det i området rundt Berlaymont lukter stramt av brent plast.
- Det river i nesen, sier Hagvaag.

Fortsatt pågår slukkearbeidet etter at brannalarmen gikk ved 12.30-tiden i dag.

- Brannmennene spyler nå på at område på taket av bygningen like ved der møterommet til EU-kommisjonen ligger, sier Hagvaag.


Skremt, norsk ambassadør


- Vi stod på taket til den norske ambassaden i Brussel og fulgte med på evakueringen. Folk stømmet ut av bygningen mens tykk, svart røyk veltet ut. Alt skjedde veldig raskt, sier ambassadør Jostein Bernhardsen.



- I starten var det skummelt å ha brannen så tett innpå oss. Heldigvis blåser vinden i motsatt retning av vårt bygg, sier Bernhardsen.

Ambassadebygningen ligger kun 50 menter unna EU-kommisjonens bygning, derfor har Bernhardsen fått med seg stort sett hele uitviklingen av brannen.

- Røyken ble så svart etterhvert at vi måtte trekke innendørs. Fortsatt røyker det kraftig fra de øverste etasjene i bygget, og nå ser jeg at det står brannmenn på toppen av bygningen, sier Bernhardsen.


Brannalarmen gikk ved 12.30-tiden mandag, og ifølge øyenvitner NTB har snakket med veltet det ut tykk røyk fra toppen av bygningen. 

Det er full brannutrykning, og seks-sju brannbiler er kommet fram til bygningen.


3000 ansatte

Ifølge informasjonsmedarbeider Nicco Keppens sier sikkerhetspersonellet at det dreier seg om en brann som startet i presserommet, skriver BBC.


Bygningen har 18 etasjer og kontorer til 3000 ansatte.


- Brannmenn spyler nå vann inn i toppetasjene, sier Rune Bjåstad fra EU-delegasjonens inforåd til Dagbladet. Han står på andre siden av veien for den brennende bygningen og har fulgt med på dramatikken siden den startet.

TYKK RØYK: Øyenvitner forteller at de luktet røyk da de måtte evakuere. Foto: Juha Roininen/European United Photographers & Images
TYKK RØYK: Øyenvitner forteller at de luktet røyk da de måtte evakuere. Foto: Juha Roininen/European United Photographers & Images Vis mer


- Her vi står nå er det masse røyk, og det er vanskelig å se. Fremdeles står det flammer opp av toppen på Berlaymont, sier Bjåstad.


- Det brenner, og vi har evakuert hele bygningen, sier en kvinne i beredskapskommisjonen til NTB.

EU-president José Manuel Barroso er blant dem som har sitt kontor på toppen av bygningen. 

Gavin Ramsey, en 23 år gammel kontraktsarbeider fra London som jobbet med kommisjonens kunstutstilling, sier til Parliament.com:
- Vi var alle i førsteetasje da en sikkerhetsvakt spurte om vi røykte.

- Før vi visste ordet av det, gikk alarmene og heldigvis sa de at vi måtte komme oss ut av bygningen, fordi vi forsto ikke hva som skjedde. Vi kunne lukte røyken og det var litt tåkete i trappene, forteller han til Parliament.com.


ER LIKE VED: Den norske ambassadøren i Belgia, Jostein Bernhardsen, har kontor like ved den brennende bygningen og har sett store mengder tykk røyk velte ut. Foto: Ambassaden i Brussel
ER LIKE VED: Den norske ambassadøren i Belgia, Jostein Bernhardsen, har kontor like ved den brennende bygningen og har sett store mengder tykk røyk velte ut. Foto: Ambassaden i Brussel Vis mer