Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lula har sloknet

Venstresidas lysende ledestjerne i Latin-Amerika har sloknet. Lula ser nesten ut til å leve opp til sitt kjælenavn i forbrytersk forstand. Kan han likevel bli gjenvalgt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Det begynte som det gjerne gjør ved store maktskifter i Latin-Amerika. Da den tidligere fattiggutten Luiz Inácio «Lula» da Silva tok over som president i Brasil med tårer i øynene Nyttårsdagen i 2003 var håpene store og mange, gjengen rundt han var fargerik og innga tillit, symbolikken var kraftig og ordflommen barokk i alt sitt velde.Nå har de store håp druknet i en gjørmepøl av råttenskap. Lula har vært omgitt av en «sofistikert forbrytersk organisasjon» på 40 medlemmer, ifølge landets riksadvokat. Heller ikke fattiggutten Lula, som i oppveksten solgte nøtter og pusset sko, klarte å holde hendene reine da han kom til makta. Man spør seg: Hva er det for en forbannelse som hviler over Brasil, ja, over hele Latin-Amerika?

LULA er riktignok ikke nevnt i Riksadvokatens 136 sider lange anklageskriv til Høyesterett. Men venstresidas lysende ledestjerne i Latin-Amerika har sloknet for godt. Arbeidernes Parti (PT), et av få moderne, «europeiske» massepartier i verdensdelen, som i Brasil gjennom 25 år hadde tilkjempet seg til «eneretten» på etikk og moral, har tapt sin ære. Silvio Pereira, partiets tidligere nummer to, sa søndag til avisa O Globo at planen var å samle inn hele én milliard reais, tre milliarder kroner, til partiets «Kasse 2».Næringsdrivende fikk feite avtaler med offentlige myndigheter og statsselskaper mot å betale «tilbake» deler av pengene til PTs «Kasse 2». Derfra ble pengene utbetalt som «månedspenger» til medlemmer av Kongressen fra andre partier mot parlamentarisk støtte. PT innrømmer ulovlig dobbel bokføring, men hevder at «månedslønnene» bare var valgkampstøtte til allierte. Under PTs landskonferanse forrige helg ble de mange fraksjonene enige om å utsette indre gransking av ulovligheter til etter valget. Trolig betyr det evig utsettelse.

BANDELEDEREN var José Dirceu, Lulas tidligere «kaptein på laget», i praksis hans statsminister. Han er seinere fradømt setet i Deputertkammeret og ilagt politisk karantene. To andre tidligere statsråder er anklaget. En fjerde, den mektige økonomiministeren Antonio Palocci, måtte gå av etter en annen korrupsjonsanklage. Tretten parlamentarikere og hele den tidligere ledelsen i PT er med i Riksadvokatens anklage.Å tro man kan kjøpe parlamentarisk støtte på denne måten uten å bli oppdaget, tyder nærmest på galskap. Men noen må ha trodd det. Dirceu, med et langt og spennende liv fra underjordisk politikk den gang opposisjon kostet liv, mistenkes av flere for å ha en konspirativ hjerne. Men hva i all verden var tanken? Skulle arbeiderklassen (ved PT) rett og slett kjøpe de korrupte utsendingene fra småborgerskapet og overklassen i Kongressen, med statens penger, for å få dem til å tjene arbeiderklassen? Så vanvittig ser det nesten ut. Dirceu forsøkte å snu klassekampen opp ned.

SANNELIG ER DET ikke lett å tro at alt dette kunne foregå rundt Lula uten hans kjennskap. Enkelte snakker om å stille ham for riksrett. Men for det første er det ikke tid til det før presidentvalget 1. oktober. For det andre ser opposisjonen ut til å heller ville la Lula steike i sitt eget fett i valgkampen. For det tredje er det ikke lett å avsette en president som fortsatt har støtte fra et flertall av velgerne.Etter snart tolv måneders nesten lammende skandale kan dette virke utrolig. Politiske iakttakere mener det skyldes at mange brasilianere ikke leser aviser. Lulas sosiale tiltak, så som kampen mot sult og fattigdom, har dessuten hjulpet mange. Og økonomien går støtt og bra.Men mange av de politisk bevisste velgerne har mistet alt håp om ærlighet og rettferd. Kan virkelig ingen styre dette kjempelandet med reine hender? spør de oppgitt.

SPØRSMÅLET er nå om Lula kan komme noenlunde helskinnet gjennom valgkampen i vinter og bli gjenvalgt til våren. Dette gjenvalget har vært det høyeste målet med alt strategen Dirceu har drevet med fra første dag Lula var valgt. I manges øyne har han trukket Lula med seg ned i søla, og kjælenavnet «Lula», som er portugisisk for blekksprut, har fått et nytt, forbrytersk innhold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling