Lula har sloknet

Venstresidas lysende ledestjerne i Latin-Amerika har sloknet. Lula ser nesten ut til å leve opp til sitt kjælenavn i forbrytersk forstand. Kan han likevel bli gjenvalgt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Det begynte som det gjerne gjør ved store maktskifter i Latin-Amerika. Da den tidligere fattiggutten Luiz Inácio «Lula» da Silva tok over som president i Brasil med tårer i øynene Nyttårsdagen i 2003 var håpene store og mange, gjengen rundt han var fargerik og innga tillit, symbolikken var kraftig og ordflommen barokk i alt sitt velde.Nå har de store håp druknet i en gjørmepøl av råttenskap. Lula har vært omgitt av en «sofistikert forbrytersk organisasjon» på 40 medlemmer, ifølge landets riksadvokat. Heller ikke fattiggutten Lula, som i oppveksten solgte nøtter og pusset sko, klarte å holde hendene reine da han kom til makta. Man spør seg: Hva er det for en forbannelse som hviler over Brasil, ja, over hele Latin-Amerika?

LULA er riktignok ikke nevnt i Riksadvokatens 136 sider lange anklageskriv til Høyesterett. Men venstresidas lysende ledestjerne i Latin-Amerika har sloknet for godt. Arbeidernes Parti (PT), et av få moderne, «europeiske» massepartier i verdensdelen, som i Brasil gjennom 25 år hadde tilkjempet seg til «eneretten» på etikk og moral, har tapt sin ære. Silvio Pereira, partiets tidligere nummer to, sa søndag til avisa O Globo at planen var å samle inn hele én milliard reais, tre milliarder kroner, til partiets «Kasse 2».Næringsdrivende fikk feite avtaler med offentlige myndigheter og statsselskaper mot å betale «tilbake» deler av pengene til PTs «Kasse 2». Derfra ble pengene utbetalt som «månedspenger» til medlemmer av Kongressen fra andre partier mot parlamentarisk støtte. PT innrømmer ulovlig dobbel bokføring, men hevder at «månedslønnene» bare var valgkampstøtte til allierte. Under PTs landskonferanse forrige helg ble de mange fraksjonene enige om å utsette indre gransking av ulovligheter til etter valget. Trolig betyr det evig utsettelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer