Lula uten styring

I Brasilia ser det ut som om man spiller inn filmen «I seng med fienden» på nytt. President Lula har ikke overbevist i sitt første forsøk på krisehåndtering på statsplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): I de siste 40 dagene har vi, nesten i vantro, sett hvordan president Luiz Inácio Lula da Silva, hans Arbeidernes Parti (PT), hans regjering og allierte partier har skutt seg sjøl og hverandre i foten etter tur. «Bingokrisa» i februar har utløst et helt jordskred av politiske floker for Brasils president og vist at han slett ikke klarer å holde orden på det politiske laget sitt. Det som begynte med bingo, truer nå den økonomiske politikken, Brasils stabilitet og mulighetene for å styre landet. Motsetninger innad i regjeringskoalisjonen er oppsiktsvekkende, og forholdet til opposisjonen i Kongressen er forvirrende. Det verste er at dette nærmest følger læreboka i politisk sammenbrudd.

BINGOSKANDALEN

satte Lulas egentlige statsminister, José Dirceu, i politisk karantene, for det var hans nære rådgiver, Waldomiro Diniz, som ble avslørt i å ha mottatt bestikkelser fra en beryktet pengespillbande. Lula svarte med å stenge alle landets bingohaller. Men opposisjonen i Kongressen, og flere fra PT, vil ha parlamentarisk gransking. Strengt tatt er det unødvendig når det føderale politiet etterforsker forholdet av alle krefter, men ettersom Lula og PT hvert år i opposisjon vant gullmedalje i granskinger, virker det uærlig å motsette seg dette nå. Uten Dirceu til å samordne laget og håndtere krisa oppviste Lulas medspillere en oppsiktsvekkende mangel på politisk fingerferdighet. I iveren etter å unngå gransking nærmest truet de opposisjonen i Kongressen med å granske opposisjonens fortid, hvorpå rasende opposisjonsledere åpnet for et skred av granskinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.