Lula vil bygge hus til Brasils fattige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasilia: Et gigantisk husbyggingsprosjekt skal hjelpe Brasils myndigheter med å begrense den ukontrollerte veksten av fattige slumområder i landets storbyer.

Fattigkvarterene forurenser nemlig vannforsyningen til Brasils største byer, og bidrar i tillegg til at landets storbyer vokser uten kontroll.

Regjeringen, som ledes av den venstreorienterte presidenten Luiz Inacio Lula da Silva, har øremerket 466 milliarder kroner over 20 år for å skaffe de som bor i fattige slumområder, såkalte favelaer, nye hus. Favelaene mangler ofte kloakksystem og rent vann.

6,6 millioner hjem

Prosjektet er et av flere infrastrukturtiltak president Lula kommer til å lansere i 2004 for å skape arbeidsplasser i byggebransjen og redusere gapet mellom rik og fattig i Brasil, mener analytikere.

Økonomisk stagnasjon, høy arbeidsledighet og kutt i det offentlige pengeforbruket har ført til at Lulas regjering ikke har klart å møte en rekke målsettinger for sosialsektoren i løpet av det året regjeringen har sittet ved makten.

Regjeringen skal ikke bruke mer penger i forbindelse med husbyggingsplanen. I stedet skal investeringer til hus for middelklassen omdirigeres for å dekke behovet for 6,6 millioner nye hjem for familier med lav inntekt.

En firedel av innbyggerne i storbyene Sao Paolo og Rio de Janeiro bor i favelaer. I byer som Recife i den nordøstlige delen av landet bor 40 prosent av innbyggerne i slumområder eller favelaer. Slumområdene skaper også problemer for de andre innbyggerne i storbyene, fordi de forurenser vannet og "spiser opp" grøntarealer.

De elleve største byene

Politi og myndigheter klarer ofte ikke å kontrollere favelaene, hvor mye av den økonomiske aktiviteten foregår ukontrollert og utenfor skattesystemet.

–Byene våre blir umulige å styre når opp til 50 prosent av innbyggerne er avskåret fra myndighetene og den private sektoren, sier Erminia Maricato, som er utøvende minister i Brasils bydepartement.

Den nye planen vil bedre forholdene for omkring tolv millioner mennesker som bor i slumområder ved å bygge veier og sørge for vann- og elektrisitetsforsyning.

Den føderale regjeringen har planer om å dele kostnadene ved de subsidierte hjemmene med delstater, byer og det private næringslivet.

I løpet av de neste fire årene vil prosjektet sette landets elleve største byer i fokus. 40 prosent av Brasils befolkning og 90 prosent av dem som bor i favelaer bor i disse byene.

(NTB-Reuters)

Lula bygger hus: Brasils president Luis Ignacio Lula skal sette i gang et gigantisk byggeprosjekt for å gi boliger til landets mange fattige.
Valgt med de fattiges stemmer: Lulas valgtriumf var mye takket være stemmene til landets mange fattige.