Lula ville ikke svare om korrupsjon

Men roste Norge opp i skyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brasils president Lula da Silva ville slett ikke svare på ubehagelige spørsmål om korrupsjonsskandalen som har kostet flere av hans nærmeste medarbeidere i partiet jobben, da han og Jens Stoltenberg møtte en fulltallig norsk og brasiliansk presse i dag.

Pressekonferansen i Regjeringskvartalet ble holdt for å oppsummere det første besøket en brasiliansk statsleder noensinne har avlagt Norge.

– Tar det hjemme

– Dette har vi snakket om så mange ganger, vi kan ta det når vi er tilbake i Brasil igjen, var svaret fra en småirritert Lula, som derimot tok seg tid til å svare på et kritisk spørsmål om biodrivstoff basert på etanol virkelig er så miljøvennlig som presidenten framholder – blant annet fordi etanolen blandes opp med en betydelig mengde bensin.

– Jo mer bensin, desto mer biodrivstoff kan lages, svarte Lula og holdt fast på at etanolbasert drivstoff minsker klimaproblemene og skaper arbeidsplasser.

Brasils eksport av etanol til produksjon av biodrivstoff er et av hovedmotivene for Norden-rundturen den populære presidenten avsluttet i dag.

Landbruksstøtte ikke tema

Verken Stoltenberg eller Lula ville drøfte det betente spørsmålet om Brasils ønske om at Norge kutter landbruksstøtten betydelig for å bedre Brasils konkurranseevne for sine landbruksprodukter, men seansen på Statsministerens kontor var for øvrig preget av en svært gemyttlig stemning mellom den brasilianske gjesten og vertskapet, statsminister Jens Stoltenberg, og Lula skrøt både ham og Norge opp i skyene.

– SE HER: Fra 15. etasje i Regjeringskvartalet fikk statsminister Jens Stoltenberg vist Lula nærheten mellom LO og regjeringens lokaler. – Et forbilde, uttalte den brasilianske presidenten etterpå. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
– SE HER: Fra 15. etasje i Regjeringskvartalet fikk statsminister Jens Stoltenberg vist Lula nærheten mellom LO og regjeringens lokaler. – Et forbilde, uttalte den brasilianske presidenten etterpå. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

– Jeg er svært fornøyd med besøket og forlater landet i forvissning om at vi har bygd nye kontakter. Jeg anser Jens som min venn og bror, sa Lula og fortsatte:

– Norge er på mange måter en supermakt. Jeg er overrasket over styrken og innflytelsen dette lille landet har i det internasjonale samfunnet. Dere er et foregangsland når det gjelder teknologi og vitenskap, sa den brasilianske presidenten og kunngjorde at han og Stoltenberg i dag har undertegnet dokumenter om samarbeid på industri- og petroleumsfeltet og vil samarbeide om å øke handelen mellom Norge og Brasil.

– Jeg vil oppfordre det brasilianske pressekorpset å gå til den andre enden av etasjen og beskue den korte avstanden mellom LO og regjeringens lokaler. Fagforeningens plass i norsk politikk er et forbilde, sa Lula, som mintes barndommens kamp for å skaffe norsk tørrfisk på markedet.

Tusenårsmål

Andre felt de to statslederne er blitt enige om å samarbeide på, er kampen mot fattigdom samt realisering av tusenårsmålene om å minske barnde- og mødredødeligheten.

Både Lula og Stoltenberg vektla det gode samarbeidet og de to landenes felles målsettinger.

– Vi må ta klimaet mye mer på alvor. De som forurenser mest, må ta tilsvarende mer ansvar, sa Lula og sammenliknet verdenssamfunnet med ei gate der det går ut over alle når naboen forsøpler.

President Lula er nå reist videre til Spania.

– ... OG HER: Stoltenberg tok sin rolle som guide alvorlig og fikk vist Lula også en rekke andre av Oslos severdigheter fra Statsministerens kontors lokaler.