Lula vinner første runde i Brasil

Venstresidens kandidat Luiz Inacio Lula da Silva ser ut til å vinne første runde av presidentvalget i Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at 60 prosent av stemmene var talt opp, hadde Lula en oppslutning på 47 prosent. Valgvinneren må ha over 50 prosent av stemmene for å avgjøre valget i første valgomgang, og dermed går det mot en ny valgrunde i Brasil.

Lulas fremste utfordrer, Jose Serra, har støtte fra den sittende regjeringen i Brasil, men oppnår ikke ifølge de foreløpige resultatene mer enn 24 prosent av stemmene.

Valgdagsmålingen ga Lula 49 prosent av stemmene.

Bekymring

Lula tilhører arbeiderpartiet, er tidligere fagforeningsleder og representerer nå en koalisjon av flere mindre venstrepartier. Han har lagt mye av sin radikale fortid bak seg og argumenterer nå for en moderat økonomisk politikk, samtidig som han vil bedre de sosiale forholdene når det gjelder alt fra utdanning til helse.

Hans stigende oppslutning har bekymret finansfolk, som til nå har forholdt seg til president Fernando Henrique Cardosos frie markedspolitikk. De uroer seg over hvorvidt Lula vil være i stand til å styre verdens niende største økonomi, med en gigantisk utenlandsgjeld, og ønsker seg Serra som ny president.

I en tid med økonomiske krise andre steder i Latin-Amerika vil det som skjer i verdensdelens største land ha store konsekvenser. Politiske miljøer både i Latin-Amerika og i USA anser søndagens valg som et mål på hvordan befolkningen stiller seg til markedsreformene som er innført det siste tiåret.

Brasils neste president vil få oppgaven med å løse landets store sosiale problemer. Samtidig må han stabilisere økonomien, som har vært gjennom en devaluering på 40 prosent hittil i år. Viktige temaer i valgkampen har vært arbeidsløshet, økende kriminalitet og de store forskjellene mellom fattig og rik.

Den kommende presidenten må sannsynligvis også samle en koalisjon av partier i Kongressen, som ble valgt søndag. Ingen av de 18 partiene som stilte til valg lå an til å få absolutt flertall i noen av kamrene i kongressen.

Elektronisk valg

De 115 millioner velgerne i landet avga sin stemme elektronisk. 406.000 digitale stemmeurner ble utplassert over hele landet, også i de mest avsidesliggende jungelområdene, der bilbatterier og generatorer ble tatt i bruk for å gi strøm til datamaskinene.

Stemmegivning er obligatorisk, og datasystemet reduserer muligheten for valgfusk. Dessuten er det mulig å få resultatet klart i løpet av kort tid.

I Rio de Janeiro var 40.000 soldater og politibetjenter utplassert for å beskytte velgerne, fordi myndighetene fryktet at narkotikagjenger ville forsøke å forstyrre valgavviklingen og frigjøre en fengslet narkoboss.

Søndagens valg var det fjerde etter militærstyret fra 1964 til 1985. I tillegg til president, ble det valgt 27 delstatsguvernører, og representanter til den nasjonale kongressen og delstatsforsamlingene.