Luna (9) elsket å danse

Ble brutalt overfalt og voldtatt.

SKADD FOR LIVET: Luna (9) har gått fra å være ei aktiv jente til å bli helt pleietrengende. Foto: Privat
SKADD FOR LIVET: Luna (9) har gått fra å være ei aktiv jente til å bli helt pleietrengende. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luna (9) elsket å danse, sang solo under julekonserten med kirkekoret, og drømte om å bli youtuber. Nå er alt snudd på hodet, etter at hun i sommer ble brutalt overfalt og voldtatt på hjemstedet.

- Vi vet ikke om Luna noensinne vil kunne gi et direkte samtykke til noe, forteller niåringens tante Emma, som også er familiens talsperson, til Expressen.

Legene har slått fast at Luna har irreversibel hjerneskade etter overfallet, hvor hun fikk si egen skolisse strammet hardt rundt halsen slik at hun nesten døde.

FUNNET I SKOGEN: Luna ble funnet i skogen, et like stykke fra sykkelveien mellom skolen og hjemmet. Foto: Jonas Westling / TT / NTB
FUNNET I SKOGEN: Luna ble funnet i skogen, et like stykke fra sykkelveien mellom skolen og hjemmet. Foto: Jonas Westling / TT / NTB Vis mer

Den tidligere så aktive niåringen trenger nå en spesialbygd rullestol for å komme seg ut, må ta epilepsimedisiner mot spastiske bevegelser - og kan ikke uttrykke seg gjennom språk. Hun har begrenset evne til å spise, og får mesteparten av næringen gjennom et plastrør koblet til magesekken.

Hørte skrik

Det var litt over klokka 15.00 7. juli i år at Luna satte seg på sykkelen for å dra hjem fra skolefritidsordningen hjemme i Morö Backe i Skellefteå, nordøst i Sverige. Hjemveien er bare ca. 700 meter.

Ei tid etter hørte en person noe som hørtes ut som et barneskrik fra skogen. I 17.30-tida ble hun funnet, liggende naken på bakken ved et tre, med skolissa rundt halsen. Det var så vidt hun pustet, og hun ble straks fraktet til sykehuset i Umeå, hvor hun svevde mellom liv og død i elleve dager, ifølge Aftonbladet.

Mistanken falt raskt på en lokal 15-årig gutt, også han elev på skolen. Omtrent samtidig som Luna ble funnet, kom det inn en nødssamtale om at han hadde forsøkt å stoppe flere personer på veien for at de skulle bli med ham inn i skogen.

Dagen etter tilsto gutten ugjerningen for sine foreldre, og faren varslet politiet.

Gutten har i avhør forklart at da han gikk fra Luna, trodde han at hun hadde sluttet å puste.

Tidligere episoder

I forrige uke ble 15-åringen dømt til tvungent psykisk helsevern, fordi han ble funnet strafferettslig utilregnelig, på grunn av en alvorlig psykisk lidelse. Han kan dermed ikke sendes i fengsel, men er helsevesenets ansvar, og er underlagt såkalt særskilt utskrivningskrav.

Tante Emma sier til Expressen at hun er sint - ikke på 15-åringen, som hun ikke vil tenke på, men på de ansvarlige på skolen og sosialtjenesten.

- Samfunnet kunne ha forhindret dette, sier hun.

Det har kommet fram at det tidligere har vært en rekke episoder der gutten enten har befølt jenter på skolen eller trakassert dem seksuelt, og han har brukt skolens PC-er til å søke etter voldelig og pornografisk materiale, blant annet videoer som framstiller kvelningsvold.

Tiltak mot gutten har ikke ført fram, blant annet fordi foreldrene ikke ønsket å medvirke. En granskning av sosialtjenesten har ikke funnet noen svikt.

TALSPERSON: Lunas tante Emma er familiens talskvinne. Her med ektemannen Björn. Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen
TALSPERSON: Lunas tante Emma er familiens talskvinne. Her med ektemannen Björn. Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen Vis mer

Feil alder

Lunas pårørende mener derimot at så vel skolen som sosialtjenesten må ta ansvar - ikke minst fordi de ikke har delt informasjon om 15-åringen med hverandre. Nå etterlyser familien en lovendring som gjør dette mulig.

I fjor sommer ble en kvinne overfalt ved en undergang ikke langt fra stedet der Luna ble funnet. Hun lyktes i å bryte seg løs, og pekte ut 15-åringen i en konfrontasjon - men ettersom han var under den kriminelle lavalder, ble saken oversendt til sosialtjenesten - skolen fikk ikke vite om episoden.

Det har kommet fram at gutten ble oppført som to år yngre enn han egentlig var da han fikk midlertidig oppholdstillatelse i Sverige i 2018. Ifølge tiltalen visste flere av de ansatte på skolen at den oppgitte alderen ikke stemte.

Men etter angrepet på kvinnen ble han altså oppfattet å være elleve år.

Henrik Brolin, Skellefteås skolesjef, uttalte i forbindelse med etteforskningen at skolen ikke kunne gjort noe annerledes ut fra informasjonen de satt på.

- Ville ting stilt seg annerledes dersom dere hadde fått mer informasjon fra sosialtjenesten?

- Det kan man bare spekulere på, sier Bolin til Expressen.

Har sagt «mamma»

Familien håper Luna kan komme hjem fra sykehuset for å ta del i julefeiringen. Tante Emma forteller at niåringen gjør små framskritt; nå kan hun vinke litt med den ene hånda, og har lyktes i å ytre ett ord: «mamma».

Moren planlegger å dokumentere Luna på Instagram på samme måte som før hun ble skadd. Hun har også startet en innsamling for datteren, slik at den økonomiske byrden skal bli mindre.

En lang rehabilitering ligger foran niåringen. Målet er at hun igjen skal kunne gjøre så mye av det hun gjorde før. Men prognosene er uvisse, og det mangler empiriske data på barn med halsskader som Lunas; den nærmeste gruppa er voksne slagpasienter.

- Vi må ta tilbake livet og fortsette å gjøre trivelige ting, sier tante Emma.

Hun understreker:

- Det eneste som består, er kjærligheten til Luna.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer