- Lund kan tjene 890 millioner på fem år

Statoils avgåtte konsernsjef Helge Lund kan tjene opp mot 900 millioner kroner i løpet av fem år hos britiske BG Group, skriver Dagens Næringsliv.

GODT BETALT: Helge Lund kan tjene store penger når han nå slutter som konsernsjef i Statoil for å lede britske BG Group. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODT BETALT: Helge Lund kan tjene store penger når han nå slutter som konsernsjef i Statoil for å lede britske BG Group. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge avisen får Lund ved siden av lønn og bonus, kontantutbetaling i stedet for pensjon, årlig aksjebonus og engangs flerårig aksjebonus, samt kompensasjon fordi han må flytte og en solid kompensasjon for bortfall av opptjent Statoil-bonus.

Ifølge avisen ligger Lunds grunnlønn på 15,7 millioner kroner, pensjonserstatningen er på 4,7 millioner, bonusavtalen er verdt 31,3 millioner, mens aksjebonus beløper seg til hele 93,9 millioner. Han får fem millioner kroner i flyttepenger og 31,3 millioner kroner i kompensasjon for opptjent Statoil-bonus. Til sammen over 180 millioner på ett år, og snaut 890 millioner over en femårsperiode.

Aldri forhandlet lønn Helge Lund ville onsdag verken kommentere lønnen i BG Group eller hvor mye hans nye lønn hadde å si for valget om å forlate Statoil-toppjobben. I Statoil har han aldri forhandlet om lønn.

- Jeg har aldri forhandlet lønn, og jeg har tatt det jeg har fått. Jeg har hatt en fantastisk jobb, sa Lund på spørsmål fra NTB onsdag.

- Jeg syns ikke det er riktig å svare på spørsmål om betingelser, sa Lund.

Oljeprofessor Øystein Noreng ved BI mener at et solid lønnshopp og nedskjæringer på norsk sokkel høyst sannsynlig er grunnen til at Helge Lund droppet Statoil til fordel for BG Group.

- Han fordobler sin lønn, får kjempegode bonusordninger og kanskje syns han det er mer spennende å være sjef for et lite selskap i Storbritannia enn et stort selskap på Forus. Han er interessert i penger som alle andre, mange ville nok sagt ja til å gå opp så mye i lønn, sa Noreng til NTB onsdag.

100 millioner Lund tjente drøyt 100 millioner kroner i sine ti år som Statoils toppsjef, men kan altså oppnå det samme etter bare sju måneder i sin nye jobb i London, forutsatt maksimal bonusuttelling.

Kommunikasjonssjef Kim Blomley i BG Group opplyser til Dagens Næringsliv at Lunds årslønn blir på 2 millioner pund, eller rundt 15 millioner kroner.

- Det er en betydelig sum. Han er sikret en lønn på 2 millioner pund i året. For øvrig er 75 prosent av ytelsene basert på prestasjoner, og han må innfri høye forventninger dersom han får full uttelling, sier Blomley. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer