Lund-kommisjonen ble lurt

Lund-kommisjonen lyktes ikke i å få alt grumset fra etterkrigstidas hemmelige Norge på bordet. Hauger av dokumenter ble makulert rett foran nesa på kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folket er ført bak lyset, nok en gang, sier generalmajor Torkel Hovland som var medlem i Lund-kommisjonen.

Tjenestemenn i Forsvarets etterretningstjeneste og FOs sikkerhetsstab - folk som må ha vært involvert i makuleringen - ble avhørt rettslig uten å opplyse om at vesentlig materiale nylig var kastet, hevder den tidligere etteretningsoffiseren.

Han er i dag overbevist om at makuleringen skjedde for å hindre innsyn.

Hovland undrer seg over at lite har blitt gjort for å komme til bunns i hvilket materiale som faktisk ble kastet av sikkerhetsstaben i FO (Forsvarets overkommando) i 1994.

Materialet ble overført fra Forsvarets etterretningsstab til sikkerhetsstaben i 1987/1988. Et formelt løyve til å makulere materialet ble utstedt av statsråd Johan Jørgen Holst i 1991. Men ødeleggelsen ble ikke gjennomført før oktober 1994.

Ble lurt

Da Lund-kommisjonen ble nedsatt ble det sendt ut direktiv om at intet materiale skulle makuleres eller gjemmes.

- Det er all grunn til å tro at vesentlig arkivmateriale er gått til spille. Motivet kan vanskelig ha vært noe annet enn å hindre kommisjonen i å få fatt på det, sier Hovland.

Ifølge Hovland kom Lund-kommisjonen over interessant materiale som manglet underlag. Dette ble etterlyst, men konklusjonen ble at mappene måtte være kastet.

Nazi-agenter

Utgangspunktet for det savnede materialet, vet man imidlertid en del om:

Kommunistoversikter ble utarbeidet på bakgrunn av arbeidet til norske naziagenter og tysk etteretning under krigen.

Dokumentene inneholdt også lister over folk som arbeidet for nazistene i det skjulte.

Oversiktene ble i utstrakt grad nyttegjort av det frie Norge da freden kom. E-tjenestens hemmelige operative gruppe, Stay Behind, samlet inn opplysninger på bakgrunn av dette materialet i slutten av 40- og begynnelsen av 50-tallet.

Toppen av et isfjell

Men dokumentene som ble makulert i all hemmelighet i 1994, er bare toppen av et isfjell.

Et hav av hemmelig materiale fra krigen og etterkrigstida mangler.

Deriblant materiale fra rettsoppgjørene etter krigen - både det sivile- og forsvarets interne oppgjør - blant annet flere eksempler på manipulering med rettsoppgjøret, beskrevet i uavhengige rapporter de par siste årene. Lars Borgersruds rapport om NS-offiserene, «Militære veivalg 1940- 45» har dokumentert hvordan karriereoffiserer med NS-bakgrunn ble klarert uten skrammer, for siden å bygge opp Stay Behind, etter krigen. I tillegg manger flere landssviksaker. Et av mange spørsmål er hvorfor Etterretningsstaben satt på materialet som angivelig gikk i søppelbøtta.

- Det skulle ikke være umulig å få sannheten på bordet, men sjansen blir mindre for hver dag, sier Hovland.