-  Lundehund verst i verden

Redaktøren av det engelske hundebladet Dogs Today har kåret norsk lundehund til verdens verste hunderase. Norske lundehundelskere raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske lundehunden er spesiell og sjelden, og norske oppdrettere kjemper for å holde rasen eksisterende. Men i Englands fremste hundeblad levnes den ikke mye til framtid.

-  Hunden var opprinnelig brukt til lundefugljakt, men den er blitt så innavlet at den er blitt genetisk svak, og rasen kan ikke opprettholdes lenger. Den har en nakke som snurrer rundt som en ugle, seks tær og ører som lukker seg sånn at ting ikke faller inn i dem, sier redaktør Beverly Cuddy i Dogs Today, til Daily Mail.

Dette reagerer Laila Myrvoll, nestleder i Norsk Lundehundklubb, sterkt på.

-  Dette er et tegn på dårlig kunnskap. Kanskje britene burde få seg mer enn den ene lundehunden som finnes i England, så ville de visst mer om hvor bra hunden er, sier Myrvoll. Selv har hun seks lundehunder.

Statushund

Rasen er spesiell fordi den er spesialtilpasset jakt på lundefugl i jordhuler. Den har seks tær på hver labb, ørene kan foldes sammen for å unngå at det kommer jord i dem, og den kan så å si «slå ut med armene», noe ingen andre hunderaser kan.

-  Det er så mange grunner til å holde liv i denne rasen, og vi blir bedt om å gjøre det av Veterinærhøgskolen. Og det er bare tull at den kan snurre hodet trill rundt. Den kan derimot legge hodet bakover, sier Myrvoll.

-  Lundehunden er en super kamerat, med godt gemytt, og den elsker mennesker. I USA er det blitt status å ha en lundehund, sier hun.

Angrer

Det finnes 559 lundehunder i Norge, og de er populære i Skandinavia, Tyskland og USA.

-  Jeg trodde det bare fantes tre individer i hele verden, jeg, sier redaktør Cuddy i Dogs Today, når Dagbladet konfronterer henne med norsk vrede over kritikken.

-  Da jeg måtte velge den verste rasen, tok jeg en jeg trodde det ikke var mange igjen av. Jeg håper jeg ikke får trøbbel med norske hundeeiere nå, sier Cuddy.

-  Lundehunden har likevel genetiske feil. En engelsk oppdretter måtte gi opp etter tre kull, fordi alle hundene fikk den samme genfeilen. Men nå som jeg vet at det finnes noen som lykkes med oppdrett, vil jeg gjerne komme i kontakt med dem, sier Cuddy.

SUPRE KAMERATER: Laila Myrvoll i Norsk Lundehundklubb reagerer på kåringen i det engelske hundebladet. - Lundehunden er en super kamerat, med godt gemytt, og den elsker mennesker, sier hun.
VERDENS VERSTE HUND? Norsk lundehund.
SPESIELL: Lundehunden har seks tær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer