Lunder dagen før pågripelsen: - Jeg har ikke medvirket til korrupsjon

Nå sitter den tidligere Vimpelcom-sjefen i politiets varetekt.

PÅGREPET: Tidligere Vimpelcom-leder Jo Lunder ble pågrepet onsdag kveld.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
PÅGREPET: Tidligere Vimpelcom-leder Jo Lunder ble pågrepet onsdag kveld. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder ble pågrepet på Oslo Lufthavn i går kveld. Nå er han siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcom-saken.

Senest tirsdag avviste han overfor Dagens Næringsliv at han hadde gjort noe galt i forbindelse med saken:

- Jeg har ikke medvirket til korrupsjon og alt jeg vet er formidlet til de rette myndigheter. Når det gjelder øvrige detaljer i saken er jeg fortsatt underlagt taushetsplikt, sa Lunder til avisa tirsdag.

Nå sitter han i politiets varetekt og skal avhøres, ifølge NRK.

Vil ikke kommentere Økokrim vil ikke kommentere saken av hensyn til etterforskningen, men skriver følgende på sine  nettsider:

«Som kjent pågår det etterforsking i flere land i dette sakskomplekset. VimpelCom etterforskes både i Nederland og i USA. ØKOKRIM har bistått myndighetene i Nederland og Sveits med å innhente informasjon fra Telenor ASA, samt bistått med avhør i Norge.»

Gikk av i mars Det var 13. mars i år at Lunder informerte om at han etter eget ønske gikk av som sjef i det globale telecom-selskapet.

Det gikk fram av pressemeldingen at han gikk av for å forfølge andre muligheter. Det kom ikke fram at han gikk av fordi selskapet var under etterforskning for alvorlig korrupsjon.

Første stopp var rådgiverrolle og styrelederjobb i Evry for oppkjøpsfondet Apax, ifølge Dagens Næringsliv.

I slutten av mai i år ble Lunder ansatt som konsernsjef i Fredriksen-gruppen.

Ikke overrasket - Pågripelsen understreker alvoret i saken og hvor viktig det er at en ny høring i Telenor-saken skal finne sted. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere en politietterforskning, sier medlem Jette Christiansen (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite til Dagens Næringsliv.

Avisa har også snakket med Erik Skutle (H) i komiteen. Han er ikke overrasket over at det er kommet en pågripelse i saken:

- Jeg vil ikke kommentere Lunde spesielt, men saken var alvorlig da bi behandlet den sist, og den har blitt verre og verre for hver dag som har gått. Der man tidligere kanskje har trodd at de norske har vært naive, tegner det deg et bilde av at de norske også har visst om ting, sier Skutle til Dagens Næringsliv.

Fakta om Vimpelcom-saken

- Telenor kjøpte seg inn i russiske Vimpelcom i 1998 for å ha et springbrett inn i tidligere sovjetrepublikker.
 Daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcoms styre fra 2010 til desember 2014. Han gikk av som Telenor-sjef i juni i år.

- Telenor varslet 5. oktober i år at selskapet vil selge sin eierandel på 33 prosent i Vimpelcom.

- Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

-  Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité behandlet saken og kritiserte Telenor for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom. Komiteen konkluderte i mai 2015 med at det fortsatt er et åpent spørsmål om korrupsjon har skjedd i selskapet.

- Fredag 30. oktober avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser fordi hun ikke lenger hadde tillit til ham. Mæland hadde fått ny informasjon som hun mente både hun selv og kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere.

- Tidligere konsernsjef Baksaas innrømmet mandag å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring 14. januar.

- Kontroll- og konstitusjonskomiteen bestemte tirsdag at det skal holdes en ny høring i saken.

- Torsdag 5. november ble Jo Lunder, tidligere konsernsjef i Vimpelcom (2011-2015) pågrepet av Økokrim og siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcom.

- Telenors styre har hyret advokatfirmaet Deloitte for å få en gjennomgang av Telenors håndtering av minoritetseierskapet i Vimpelcom.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer