Lunder hevder han ikke husker samtale med Telenor-varsler

Var ennå bekymret før utbetaling av ti millioner dollar.

BLE IKKE VARETEKTSFENGSLET: Borgarting lagmannsrett slo i går kveld fast, under tvil og med dissens fra én dommer, at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot Jo Lunder i korrupsjonssaken rundt Vimpelcom. Lunder holdt i dag pressekonferanse i lokalene til advokatfirmaet Schjødt. Foto: Nina Hansen
BLE IKKE VARETEKTSFENGSLET: Borgarting lagmannsrett slo i går kveld fast, under tvil og med dissens fra én dommer, at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot Jo Lunder i korrupsjonssaken rundt Vimpelcom. Lunder holdt i dag pressekonferanse i lokalene til advokatfirmaet Schjødt. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økokrim hadde ikke nok beviser til å få Jo Lunder varetektsfengslet, men etterforskningen mot den tidligere Vimpelcom-toppsjefen pågår likevel for fullt.

På en pressekonferanse i ettermiddag uttalte Lunder at han mener han gjorde gode nok undersøkelser i forkant av en utbetaling av 30 millioner dollar til Takilant, som seinere viste seg å være et Gibraltar-registrert postkasseselskap som antas å ha vært opprettet for å sluse bestikkelser til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Lunder har bekreftet at han noen uker etter tiltredelsen som sjef i Vimpelcom i midten av august 2011 ble kontaktet av en navngitt nordmann i organisasjonen, som varslet om bekymringer om mulig korrupsjon knyttet til Takilant-forhandlingene. Lunder stanset så prosessen og iverksatte en intern granskning i tillegg til å hyre det store amerikanske advokatfirmaet Akin Gump til å «snu alle steiner», ifølge eks-toppsjefens forklaring.

Økokrim mener dette dreide seg om en skinnprosess og at Lunder forsto mer av korrupsjonsfaren enn han nå hevder. Lunder fastholder på sin side at det ikke var noen grunn til å stanse transaksjonene etter at alle hans rådgivere og de amerikanske advokatene konkluderte positivt.

- Jeg opplever at arbeidet vi gjorde den gang var grundig og godt, sa Lunder på pressekonferansen i dag.

- Husker ikke Men minst én person med informasjon om forhandlingene, en norsk Telenor-ansatt utplassert i Vimpelcom, var fremdeles bekymret også etter at Lunder til slutt sa «go». Personen sendte to eposter til overordnede i Telenor om Talikant-avtalen, ifølge Schiøtz 30. september og 4. oktober 2011.

I den første eposten varsleren sendte til Telenor-systemet refererer han, i tillegg til sin bekymring, til en samtale med Lunder som skal ha skjedd samme dag. Overfor Økokrim har Lunder forklart at han ikke husker samtalen i det hele tatt.

Det bekrefter advokat Schiøtz overfor Dagbladet.

- Tipseren nevner i denne ene mailen at han hadde hatt en samtale med Lunder 30. september 2011. Lunder sier han ikke kan huske den samtalen, sier forsvareren.

- Handlet samtalen om ytterligere bekymringer fra tipserens side?

- Det vet jeg ikke, siden Lunder sier han ikke kan huske samtalen.

Schiøtz understreker at avtalen med Talikant på dette tidspunktet var i ferd med å bli effektuert, at to tredeler av betalingen på 30 millioner dollar var foretatt, og at den aktuelle samtalen med varsleren altså var i etterkant av at Lunders stab hadde gitt ham klarsignal.

- Tipseren skriver også i eposten at Lunder først hadde sagt nei og at det så hadde kommet mer bakgrunnsstoff som gjorde at Lunder sa ja, en bekreftelse på det Lunder selv har forklart, sier advokaten.

I avhør har Lunder forklart at epost-mottakerne i Telenor ikke tok kontakt med ham om innholdet og at varsleren ikke tok opp temaet igjen seinere. Ifølge Schiøtz har Lunder heller ikke seinere sett selve de fire år gamle varsler-mailene som gikk i retning Telenor, før han ble pågrepet av Økokrim.

- Dette gikk til Telenor-systemet og ikke til Lunder. Han ble først forelagt disse to epostene fra 30. september og 4. oktober 2011 i fengslingsmøtet i forrige uke, sier Schiøtz til Dagbladet.

Han poengterer også at varsleren ikke selv skal ha hatt tilgang til gjennomgangen gjort av advokatfirmaet Akin Gump.

- Kaffen i halsen ett år seinere Det var først i 2012, etter avsløringer rundt Takilant i det svenske dokumentarprogrammet Uppdrag Granskning og seinere i Dagens Næringsliv, at Lunder hyret et nytt amerikansk advokatfirma, Washington-baserte Miller & Chevalier, til en helt annen type intern granskning.

- Han satte kaffen i halsen og iverksatte en ny granskning gjennom et nytt advokatkontor som holdt på i et halvannet år og kom til en annen konklusjon enn Akin Gump, sa Schiøtz på pressekonferansen i dag.

Han mener den siste granskningen underbygger klientens uskyld.

- Er dette en sannsynlig opptreden av en mann som skal ha begått korrupsjon året før, spurte advokaten retorisk.

«Den videre etterforskningen vil måtte avklare den usikkerhet som foreligger med hensyn til hva Lunder visste, herunder omfanget og resultatet av de undersøkelser som han satte i gang før utbetalingen ble gjort», heter det i gårsdagens kjennelse fra Borgarting lagmannsrett.