OVERRASKET: Geir Lundestad sier han er overrasket over tildelingen av Nobels fredspris. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OVERRASKET: Geir Lundestad sier han er overrasket over tildelingen av Nobels fredspris. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Lundestad etter Nobel-tildelingen: - Overrasket

Den tidligere direktøren for Nobelinstituttet sier han er overrasket over dagens tildelinger av Nobels fredspris.

Geir Lundestad, tidligere direktør i Nobelinstituttet , sier ifølge NRK at han er overrasket over dagens tildeling av Nobelprisen til Nadia Murad og Denis Mukwege:

- Jeg er overrasket fordi komiteen tidligere har hatt et prinsipp om ikke å gå inn i helse-spørsmål, sier Lundestad ifølge NRK.

Mukwege har vært nominert en rekke ganger tidligere, men er aldri tidligere blitt tildelt prisen. Lundestad utdyper:

- Hvis man ser på det bare som en humanitær pris er ikke dette overraskende. Men jeg er overrasket fordi komiteen tidligere ikke har gått inn i helsebegrepet.

Lundestad sier at årsaken til at Mukwege ikke har fått prisen tidligere er at komiteen har nølt med å gå inn i direkte helserelaterte spørsmål.

- Det ble stilt spørsmål ved hvor direkte dette var relatert til fred, sier Lundestad.

- Komiteen har valgt å ikke definere alle gode ting inn i fredsbegrepet, det er derfor ikke Verdens helseorganisasjon har vært aktuell. Dette kan sees på som noe nytt. Jeg er ikke kritisk, om man først skal bevege seg inn på nye veier har man gode grunner til det i år. Vi har nå også utvidet familien med land med nobelprisvinnere, sier Lundestad.

VINNERNE: Prisen tildeles den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad, for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Hyllest

Nobelkomiteen hyllet i dag de to fredsprisvinnerne, og kalte Denis Mukwege det fremste og mest samlende symbolet i kampen mot seksualisert vold som våpen i krig.

- Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse for årets fredspris.

- Han har brukt store deler av sitt voksne liv til å hjelpe ofrene for seksualisert vold i Kongo. Etter opprettelse av Panzi-hospitalet i Bukavu i 2008 har doktor Mukwege og hans stab behandlet tusener av pasienter utsatt for slike krenkelser, heter det videre.

Mukwege, som har vært nominert til Nobels fredspris flere ganger, løftes på grunn av dette fram som det fremste og mest samlede symbolet i kampen mot seksualisert vold både i Kongo og internasjonalt.

- Hans utgangspunkt er «justice is everyone’s business». Menn som kvinner, offiserer som menige soldater, myndigheter på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå har alle et medansvar for å varsle om, og bekjempe, denne typen krigsforbrytelser. Doktor Mukweges langvarige, dedikerte og uegennyttige innsats på dette området kan ikke overvurderes, skriver Nobelkomiteen.

- Han har utrettelig fordømt straffefrihet for massevoldtekter, og har kritisert den kongolesiske regjering og andre land for ikke å gjøre nok for å stanse bruken av seksualisert vold mot kvinner som strategi og våpen i krig.

PRISVINNERNE: Denis Mukwege og Nadia Murad. Foto: AFP / NTB scanpix
PRISVINNERNE: Denis Mukwege og Nadia Murad. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Et offer

Om Murad sier Nobelkomiteen:

- Nadia Murad er selv et offer for krigsforbrytelser. Hun aksepterte ikke de sosiale kodene som tilsier at kvinner skal tie og skamme seg over de overgrep de er blitt utsatt for. Hun har vist et usedvanlig mot ved å fortelle om sin egen lidelse og tale ofrenes sak. Nadia Murad tilhører jesidi-minoriteten i det nordlige Irak, der hun levde med sin familie i den avsidesliggende landsbyen Kocho. I august 2014 gikk Den islamske stat, IS, til et brutalt og systematisk angrep på flere landsbyer i Sinjar-distriktet. Formålet var å utrydde jesidibefolkningen. I Nadia Murads landsby ble flere hundre mennesker massakrert. De yngre kvinnene, herunder mindreårige barn, ble bortført og holdt som sexslaver. I tiden som ISfange ble Nadia Murad utsatt for gjentatte voldtekter og overgrep. Overgriperne truet med å henrette henne dersom hun ikke konverterte til deres hatefulle og umenneskelige versjon av Islam. Nadia Murad er bare én av anslagsvis 3000 jesidi-jenter og -kvinner som er blitt utsatt for voldtekt og andre overgrep fra IS-hærens side. Overgrepene var planmessige, og inngikk i en militær strategi. De fungerte derved som et våpen i kampen mot jesidier og andre religiøse minoriteter. Etter et tre måneders mareritt greide Nadia Murad å flykte. Etter flukten valgte hun å fortelle åpent om det hun var blitt utsatt for. I 2016 ble hun, bare 23 år gammel, utnevnt til FNs første «Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking».

Dagbladet har søkt Lundestad uten hell.