KONFLIKT: Tidligere nobeldirektør Geir Lundestad (i bakgrunn), går i en ny bok til kraftig angrep på Nobelkomiteens tidligere leder, Thorbjørn Jagland.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KONFLIKT: Tidligere nobeldirektør Geir Lundestad (i bakgrunn), går i en ny bok til kraftig angrep på Nobelkomiteens tidligere leder, Thorbjørn Jagland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Lundestad med kraftig angrep på Jagland i ny bok: - Han prøvde å utpeke meg som syndebukk

«Overraskende brister i kunnskap», «svært distré» og «ikke villig til å lære av andre».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Lundestad var direktør ved Det Norske Nobelinstitutt i 25 år, fram til han gikk av etter den foreløpig siste utdelingen nå i  desember.

I hans nye bok «Fredens sekretær. 25 år med Nobelprisen», går han kraftig til angrep på Nobelkomiteens tidligere leder, Thorbjørn Jagland, som i mars ble den første lederen i komiteens 114 år lange historie til å bli degradert.

«Vi har alle våre sterke og svake sider. Det gjelder i aller høyeste grad også for Thorbjørn Jagland» skriver han om den tidligere statsministeren og Ap-lederen som var komiteens leder fra 2009 - 2015.

I underkapittelet «2009 - 2014. Høydepunkter og strid» skriver han om tida med Jagland som leder av komiteen.

- Overraskende brister i kunnskap «Gro Harlem Brundtland sa til meg etter at Jagland var blitt leder av komiteen at han var elendig på personalbehandling. Han kom til å behandle meg som en «visergutt». Det gjorde han absolutt ikke» skriver Lundestad i boka.

Ifølge Lundestad skrev Jagland mye mindre av talene sine selv enn Lundestad hadde forventet.

«Han kunne avsløre overraskende brister i kunnskap. For eksempel brukte han konsekvent ABM-avtalen som et hovedargument for prisen til Obama. Det var bare det at Bush hadde sagt opp denne avtalen allerede i 2002. Jagland likte lange historiske sveip som en innledning til dagens situasjon. Her kunne det være store mangler» skriver han.

Han omtaler at Jagland stort sett var en godt orientert politiker.

«Han kunne mye om mange ting, men var ikke særlig opptatt av å lære av andre, inkludert Nobelkomiteens egne konsulenter» skriver Lundestad.

Dagbladet har vært i kontakt med Jaglands kone og pressekontakt, Hanne Grotjord, som er blitt presentert innholdet i boka.

- Av hensyn til Nobelkomiteens integritet ønsker Jagland ikke å kommentere Lundestads bok, opplyser Grotjord.

- Prøvde å utpeke meg som syndebukk Han beskriver videre Jagland som «svært distré». Han skriver at Jagland husket arrangementsdetaljer dårlige, at han var keitet på telefon og i direkte samtaler, og glemte navn.

«Jagland viste liten eller nesten ingen interesse for nobelarbeidet utenom selve fredsprisen».

Ifølge Lundestad-boka følte nobelkomiteen at Jagland kunne gå altfor langt i å gi mediene tips om hvem som ville få fredsprisen. Han skriver Jagland ikke lekket navn direkte, men ga mediene hint på veien.

«Det kunne komme til konfrontasjoner i komiteen, hvor han prøvde å utpeke meg som syndebukken når det gjaldt lekkasjer» skriver han.

Stigende misnøye Han skriver at det var stigende misnøye innad med måten Jagland ledet komiteen på.

«Han kunne uttale seg uheldig utad, han håndterte det øvrige nobelarbeidet på en lite engasjerende måte (...)» skriver han.

Det vakte oppsikt da Lundestad i desember sa at tidligere stats- og utenriksministere ikke bør sitte i komiteen, noe som ble oppfattet som et stikk til daværende komitéleder Thorbjørn Jagland. I boka skriver han at han etter hvert kom til at et var feil at Jagland ble valgt inn i Nobelkomiteen.

- Det var ikke først og fremst et resultat av at leder og sekretær hadde mange feider i komiteen. Det hadde vi egentlig ikke» skriver han og understreker skepsisen til at tidligere stats- og utenriksministere ikke burde være i komiteen.

Lundestad mener også Jaglands rolle som generalsekretær i Europarådet nærmest var nødt til å påvirke hans vurderinger i nobelkomiteen.

- En middels taler Jaglands engelskuttale har flere ganger vakt oppsikt, men Lundestad mener Jagland klarte seg godt i et internasjonalt perspektiv.

«Jagland var en middels taler. Han fikk mye kritikk for engelsken sin, noe av den ufortjent. Ole Mjøs (leder i nobelkomiteen 2003 - 2009, journ.anm.) talte på nynorsk, men Jagland ville tale direkte til verden på engelsk. Det var jeg enig i.»

Videre avslører han at de mottok kritiske brev fra engelsklærere over det ganske land, men skriver:

«I et internasjonalt perspektiv klarte han seg stort sett godt.»

NY BOK: «Fredens sekretær - 25 år med Nobelprisen» av Geir Lundestad. Foto: Kagge forlag
NY BOK: «Fredens sekretær - 25 år med Nobelprisen» av Geir Lundestad. Foto: Kagge forlag Vis mer