KRITISK: Den tidligere direktøren for Nobelinstituttet, Geir Lundestad (t.h.) har tidligere uttalt seg kritisk om å ha en leder i nobelkomiteen som er tidligere utenriksminister og statsminister, slikt Thorbjørn Jagland har vært. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
KRITISK: Den tidligere direktøren for Nobelinstituttet, Geir Lundestad (t.h.) har tidligere uttalt seg kritisk om å ha en leder i nobelkomiteen som er tidligere utenriksminister og statsminister, slikt Thorbjørn Jagland har vært. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Lundestad med sleivspark om Jaglands selvbilde

- Han tror han er litt mer berømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Geir Lundestad, som gikk av som sekretær for nobelkomiteen ved nyttår, var invitert til prestisjeuniversitet Columbia University i New York for å fortelle om Nobels fredspris. Den frittalende nordlendingen fortalte om hvorfor han mener at det er verdens mest prestisjefylte pris, men også hvordan den også kan ha temmelig begrenset effekt.

Invitasjonen beskrev hvordan Lundestad kom til Columbia mens medieoppmerksomheten er stor etter at Thorbjørn Jagland nylig ble den første lederen i nobelkomiteens 114 år lange historie til å bli degradert. Akkurat det ville Lundestad snakke minst mulig om, men han kom likevel med et lite sleivspark mot Jagland.

- Én litt bedre kjent Det skjedde da han fortalte om hvordan den kinesiske viseutenriksministeren hadde kommet til ham og advart i særdeles sterke ordelag mot å gi nobelprisen i 2010 til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

- Jeg har tenkt mye på hvorfor kinesiske myndigheter skulle  bli så fornærmet over en pris til Liu Xiaobo. De kunne bare tatt det rolig og sagt «hvem bryr seg om en pris fra fem ukjente nordmenn». Men de tok det ikke rolig. De gjorde alt de kunne for å redusere prisens innflytelse, forteller Lundestad.

Han beskriver hvordan Kina oppretten en Konfucius-pris, som Lundestad mener er «latterlig», og at kinesiske myndigheter la hardt press på andre ambassader for å få dem til å la være å komme til prisutdelingen.

- Kina har hatt en enorm økonomisk suksess og hundrevis av millioner av mennesker er løftet ut av fattigdom. Man skulle anta regimet er veldig populært. Likevel er de veldig redde for komiteen med fem ukjente nordmenn, sier Lundestad før han legger inn stikket mot Jagland:

- Vel, den tidligere komitelederen ville ikke være enig. Han liker ikke at jeg snakker sånn om de fem medlemmene. Han tror han selv er litt mer berømt. Så det var kanskje fire ukjente og én kjent, sier Lundestad om den tidligere statsministeren, utenriksministeren og nåværende generalsekretæren i Europarådet.

- Delikat sak Overfor Dagbladet gjør han det klart at han ikke vil si hva han synes om at Jagland ble vraket som leder til fordel for den nye lederen, Kaci Kullmann Five.

 - Det er en veldig delikat sak med ulike sterke synspunkter. Jeg må gi den nye sekretæren i nobelkomiteen (Olav Njølstad journ.anm) litt plass og arbeidsro nå, sier Lundestad.

I desember gjorde imidlertid Lundestad det veldig tydelig at han ikke mener tidligere utenriksministere og statsministere bør lede nobelkomiteen fordi det gjør det vanskelig å forklare omverdenen at prisen er uavhengig fra norske myndigheter.

- Det er fortsatt mitt prinsipielle standpunkt og gjelder ikke bare i denne situasjonen. Det har jeg også gitt uttrykk for tidligere når Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch har uttrykt interesse for å sitte i komiteen.

- Så det er bra for Nobels fredspris at Jagland ikke lenger leder komiteen?

- Mitt prinsipielle standpunkt er det samme.

Lundestad legger ikke skjul på at han har meninger om saken, men viser til at han holder på å skrive en bok som kommer seinere i år.

- Det har vært mye interesse for denne nedgraderingen. Men det å velge nestlederen i komiteen til å bli leder mens Jagland fortsatt sitter i komiteen, er ikke en stor revolusjon. Og det har absolutt ingenting å gjøre med Kina. Noen har argumentert for at Jagland ble degradert fordi komiteen ønsket å forbedre relasjonene til Kina. Nei, nei, nei. Det var en enstemmig beslutning i 2010 å gi prisen til Liu Xiaobo. Alle støttet det, sier Lundestad.

I USA: Den avgåtte sekretæren i nobelkomiteen, Geir Lundestad (i midten) på besøk hos Columbia University i New York. Sammen med den tidligere presidenten for prestisjeuniversitetet, George Rupp, og professor Victoria de Grazia. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I USA: Den avgåtte sekretæren i nobelkomiteen, Geir Lundestad (i midten) på besøk hos Columbia University i New York. Sammen med den tidligere presidenten for prestisjeuniversitetet, George Rupp, og professor Victoria de Grazia. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer