Lundteigen frir til KrF og Venstre

Vil ha vekk arrogant-stemplet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sp-representant Per Olaf Lundteigen er lei av anklagene om de rødgrønnes maktarroganse. Nå inviterer han opposisjonen og interesseorganisasjoner til å påvirke budsjettet.

Til Dagbladet sier KrF-leder Dagfinn Høybråten at han gjerne tar imot en invitasjon til å forbedre det rødgrønne budsjettet.

Lundteigen vil ikke si hva han kan tenke seg endret, men lar det skinne gjennom at han blant annet ikke er fornøyd med fattigdomssatsingen.

–Jeg har på vegne av Senterpartiet sagt at vi er åpne for justeringer av budsjettet. Sp vil holde mulighetene åpne, sier Lundteigen til Dagbladet.

Det vakte oppsikt da Lundteigen kom med denne invitten i stortingssalen i dag. Venstre-leder Lars Sponheim lurte på om regjeringen ikke har flertall for budsjettet.

Les alt om statsbudsjettet her:

Vise romslighet

Lundteigen sier det er ulike kulturer i regjeringspartiene, men at det i alle fall i Sp er en gryende erkjennelse av at flertallsregjeringen må vise romslighet overfor opposisjonen og interesseorganisasjonene som nå kommer med sine innspill.

PÅ FRIERFERD:   Per Olaf Lundteigen (Sp) inviterer  opposisjonen til å påvirke budsjettet. 
Her sammen med Lars Sponheim (V).
PÅ FRIERFERD: Per Olaf Lundteigen (Sp) inviterer opposisjonen til å påvirke budsjettet. Her sammen med Lars Sponheim (V). Vis mer

–Det er nå fire dager til vi begynner med budsjetthøringene. Hvis de ikke skal bety noe, vil det svekke det politiske ordskiftet. Det kan være faren med en flertallsregjering. Men de som kommer med innspill, skal i alle fall bli hørt i Sp.

–Er dette et budsjettfrieri til KrF?

–Det er klart at det er med de som står nærmest hverandre politisk, at man lettere kan finne løsninger.

–Regjeringen har jo flertall og kan vedta budsjettet uten problemer. Er dette uspill for å få vekk stemplet av maktarroganse?

–Ja. Vi i Senterpartiet vil ikke ha bilde av et arrogant flertall, sier Lundteigen.

Sp-leder Åslaug Haga sier at dersom de tre regjeringspartiene er enige om det, kan de være med på justeringer av budsjettet på Stortinget.

–Det er en klok tilnærming. Jeg er enig med Per Olaf at høringene med organisasjonene må være reelle. Jeg oppfatter ikke at regjeringen er arrogant, men hvis noen gjør det, må vi vise større åpenhet, sier Haga.

Vil endre på mye

KrF-leder Dagfinn Høybråten har allerede lista klar for hva han vil ha på plass, om han skulle få muligheten til å flikke på det rødgrønne budsjettet.

–Men først må vi jo få en invitasjon. Denne regjeringen trenger jo ikke endre på en tøddel. Men vi er åpne for en dialog om de inviterer oss til det. Men da kan det ikke være for bare å snakke, sier Høybråten.

Øverst på lista til KrF står ønske om å endre på fattigdomsprofilen i budsjettet.

–Da særlig vil vi forbedre tilbudet til rusavhengige. Det er veldig dårlig i dette budsjettet. Men vi vil også endre på miljøpolitikken, da særlig satsingen på fornybar energi. Støtteordningen må bli bedre, om vi skal få i gang de store prosjektene.

Men også eldresatsingen er Høybråten misfornøyd med.

–Det er et åpenbart løftebrudd at regjeringen ikke har kommet med en egen sak på eldre. Det lovet de i valgkampen. Nå har de bare laget et eget avsnitt om de eldre i budsjettet. Det holder ikke, sier Høybråten.

Om han får muligheten vil KrF-lederen gjerne gi mer til private høyskoler, folkehøgskolesektoren, den lokale kirken og frivillig sektor