SELVERKLÆRT KANNIBAL: Nicolas Cocaign (39) risikerer livstidsstraff dersom han blir funnet skyldig i å ha drept og spist deler av cellekameraten Thierry Baudry (41). Dom i saken faller i morgen. Foto: ROBERT FRANCOIS/AFP/SCANPIX
SELVERKLÆRT KANNIBAL: Nicolas Cocaign (39) risikerer livstidsstraff dersom han blir funnet skyldig i å ha drept og spist deler av cellekameraten Thierry Baudry (41). Dom i saken faller i morgen. Foto: ROBERT FRANCOIS/AFP/SCANPIXVis mer

- Lungen smakte godt, som hjortekjøtt

Nicolas, «den franske Hannibal Lecter», spiste deler av cellekameraten. I dag beskrev han kannibaldrapet i detalj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det verste er at lungen smakte godt, som hjortekjøtt. Jeg likte det jeg gjorde.

En hardt prøvet rett satt for tredje dag på rad og hørte detaljer fra kannibaldrapssaken mot Nicolas Cocaign (39). Tobarnsfaren er tiltalt for å ha drept og spist deler av sin cellekamerat Thierry Baudry (41) for tre og et halvt år siden.

Mediene har for lengst trukket paralleller mellom Cocaign og roman-/filmfiguren Hannibal Lecter, seriemorderen og kannibalen fra bl.a. «Nattsvermeren» (1991).

Den innledende passasjen er hentet fra en psykolograpport etter et intervju med Cocaign i juni 2007. I dag fortsatte 39-åringen å beskrive drapet og kannibalismen i detalj, skriver AFP.

- Nysgjerrig på smaken Cocaign fortalte retten at det var en seksuell trang og en «nysgjerrighet på smaken av menneskekjøtt» som drev ham til å tilberede og spise en del av cellekamerat Baudrys lunge.

Den skjebnesvangre konfrontasjonen som ledet til drapet, ble utløst av at Baudry lot være å vaske hendene etter å ha vært på do. Da Cocaign konfronterte ham med sin irritasjon, ble han møtt av et «olmt blikk» - som sendte ham inn i et «ukontrollerbart raseri».

- Jeg hadde en seksuelt begjær, et adrenalinrush, forklarte Cocaign.

Etter å ha tildelt Baudry en rekke slag tok han ei saks og kjørte den i ryggen, halsen og brystet på 41-åringen gjentatte ganger. Deretter holdt han en søppelsekk over Baudrys hode i fem minutter for å forsikre seg om at han var død.

Så bestemte han seg for å ha cellekameratens hjerte som kveldsmat.

Tupperware-boks - Jeg tar et barberblad og åpner brystkassa hans. Så stikker jeg hånda inn og tar ut det jeg tror er hjertet - men som i virkeligheten er en bit av lungen. Den legger jeg i en Tupperware-boks, fortalte han den sjokkerte retten.

I går, under rettsmedisinerens forklaring, kom det fram at Baudry med all sannsynlighet var i live mens Cocaign skar i lungen hans. Hvorvidt han var bevisst, vites ikke.

Cocaign fortalte at han prøvesmakte en rå bit av Boudrys lunge før han bestemte seg for å innta resten av den i oppvarmet tilstand. Derfor tok han med seg Tupperware-boksen til et fellesområde og tilberedte lungedelen med løk, oliven og krydder over en gassbrenner, før han spiste den.

Det tok et døgn før Baudrys maltrakterte lik ble funnet av en vakt på cella. En tredje cellekamerat, David Lagrue (36), var en stund i politiets søkelys, men etterforskerne kom til at han ikke hadde gjort noe galt. Han tok livet av seg i fjor, angivelig på grunn av traumene etter å ha overvært drapet.

Lang psykiatrisk historie Cocaigns forsvarer hevder klienten er psykisk syk, og at han hører hjemme på en psykiatrisk institusjon, ikke i fengsel. 39-åringen fortalte retten at han gjentatte ganger ba om behandling i ukene før drapet, men at han ikke ble hørt, og at drapet kunne vært unngått hadde han blitt tatt på alvor.

- Ingen hørte på meg. Så handlet jeg, og da tok de meg på alvor, så Cocaign, som har en lang historie med mentale problemer.

Allerede i seksårsalderen var han under oppsyn av en psykolog, og viste tidlig problemer med å skille rett fra galt. De mentale problemene ble forverret av seksuelt misbruk i tenåra, han utviklet et «voldelig seksuelt begjær» og var inn og ut av psykiatrisk sykehus.

Da drapet på Boudry skjedde, satt han inne for væpnet ran, og ventet på at en voldtektssak skulle komme opp.

Saken har satt søkelyset på det franske fengselssystemet, som jevnlig blir kritisert av Den europeiske menneskerettsdomstolen, og som ligger i toppsjiktet av Europa-rankingen når det gjelder antall selvmord. Så seint som i forrige uke vant 38 nåværende og forhenværende innsatte fram med sitt søksmål for umenneskelige forhold i fengselet i Rouen - det samme fengselet som der kannibaldrapet skjedde.

Dom i saken faller etter planen i morgen. Blir Cocaign funnet strafferettslig tilregnelig, og samtidig skyldig, kan han få livstidsdom.

SKJERMET MOT DETALJENE: Drapsoffer Thierry Baudrys familie har bare vært til stede på rettens første dag, mandag; bistandsadvokat Étienne Noël (t.h.) har rådet dem til ikke å være til stede mens sakens mest sensitive detaljer brettes ut i retten. Foto: ROBERT FRANCOIS/REUTERS/SCANPIX
SKJERMET MOT DETALJENE: Drapsoffer Thierry Baudrys familie har bare vært til stede på rettens første dag, mandag; bistandsadvokat Étienne Noël (t.h.) har rådet dem til ikke å være til stede mens sakens mest sensitive detaljer brettes ut i retten. Foto: ROBERT FRANCOIS/REUTERS/SCANPIX Vis mer