RØNTGEN: Et røntgenbilde viser brystet til en ung kvinne med covid-19 før hun fikk nye lunger. Foto: Northwestern Medicine via AP
RØNTGEN: Et røntgenbilde viser brystet til en ung kvinne med covid-19 før hun fikk nye lunger. Foto: Northwestern Medicine via AP Vis mer

Coronaviruset

- Lungene forandret til det ugjenkjennelige

Britisk professor frykter alvorlige seinskader etter covid-19.

Publisert

Professor Mauro Giacca ved King's College London har advart britiske parlamentsmedlemmer om at coronavirussykdom kan føre til alvorlige seinskader, skriver The Guardian.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Til vitenskaps- og teknologiutvalget i House of Lords har han fortalt om sine funn etter å ha studert obduksjonene til pasienter som døde i Italia etter 30 til 40 dager i intensivbehandling for covid-19.

- Covid-19 kan forandre lungene til det ugjenkjennelige. Det du finner i lungene til mennesker som hadde sykdommen i mer enn en måned før de døde, er noe helt annet enn ved vanlig lungebetennelse, influensa eller det opprinnelige SARS-viruset, sier Giacca og utdyper:

- Massiv blodproppdannelse

- Du ser massiv blodproppdannelse og en fullstendig nedbrytelse av lungestrukturen. I noen tilfeller kan du ikke en gang se at det pleide å være en lunge.

RYSTET LEGENE: Slik så den ødelagte lungen til den unge coronapasienten ut. Legene ble rystet da de så hvor skadet lungen var. Foto: Northwestern Medicine/AFP
RYSTET LEGENE: Slik så den ødelagte lungen til den unge coronapasienten ut. Legene ble rystet da de så hvor skadet lungen var. Foto: Northwestern Medicine/AFP Vis mer

Giacca er bekymret for dette og frykter dette kan tilsi at mennesker som overlever alvorlig covid-19 kan få store seinskader.

12. juni skrev Dagbladet om en ung kvinne i USA som nylig fikk transplantert to nye lunger etter at hennes egne lunger ble fullstendig ødelagt av covid-19.

Transplantasjonen skal være den første coronarelaterte i USA, og ble utført på sykehuset Northwestern Memorial Hospital i Chicago, melder flere medier, deriblant New York Times og AP.

Pasienten er en kvinne i slutten av 20-åra som ikke hadde noen alvorlige underliggende medisinske problemer før hun ble smittet av coronaviruset. Nå er hun på bedringens vei.

Kvinnen som fikk nye lunger, var syk i om lag to uker før hun ble innlagt på sykehus 26. april. Der trengte hun snart hjelp fra en respirator til å puste. Tilstanden hennes fortsatte å forverre seg og legene koblet henne til en maskin som pumper oksygen direkte inn i blodet.

- Det gikk flere uker uten at hun ble bedre, og skadene på lungene begynte også å belaste hjertet og leveren. Det var tydelig at lungene hennes aldri ville bli bra igjen, sier lege Ankit Bharat ved sykehuset til New York Times.

- Godt kjent

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener det er behov for mer forskning rundt covid-19 og blodproppdannelser.

BESKYTTER: Formålet bak tunnelen er å beskytte presidenten mot coronaviruset. Video: Ria Novosti Vis mer

- Det rapporteres i flere studier om blodproppdannelse som ledd i covid-19 hos intensivpasienter. Dette synes å være mer uttalt enn tradisjonell blodproppdannelse og rammer også arterier (pulsårer, journ. anm.), særlig hos alvorlig syke pasienter. De sykdomsfremkallende mekanismene som fremkaller slike blodpropper er gjenstand for forskning og vil være viktig å kartlegge for å kunne drive bedre tilpasset covid-19-behandling i intensivavdelinger, sier Nakstad.

Professor i smittevern og hygiene Bjørg Marit Andersen er bekymret for potensielle seinskader.

- Varige lungeskader etter coronavirussykdom har vært godt kjent over en viss tid nå, og det er derfor viktig at langtidsskader og seinskader følges opp over år. Til og med pasienter uten symptomer får relativt store lungeforandringer, som forhåpentligvis vil gå tilbake. Men vi vet ikke om dette kan gi seinskader, sier Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer