Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lungesyke Akim ble kastet på gata

Lungesyke Akim (36) ble kastet på gata, fratatt sykepengene og nektet penger til medisinsk behandling, etter det som kan ha vært en feiloperasjon ved Narvik sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NARVIK (Dagbladet): Akim Bouali-Youcef hadde fast jobb. Men det lokale trygdekontoret viser til regelverket - og har stoppet utbetalingen av sykepenger sjøl om Akim er alvorlig syk.

Han får tuberkulosebehandling ved Nordlandssykehuset. Behandlingen - og reisene mellom Narvik og Bodø - er det venner i Narvik som må betale for.

Det offentlige Norge fraskriver seg alt ansvar.

- En stor og ufattelig skam. Jeg er flau over å bo i et land med et så hjerterått system, sier vennen Rolf Saxelin.

- Vi kan jo ikke hjelpe alle i verden, var beskjeden han fikk da han - på vegne av Akim - søkte om nødhjelp hos sosialkontoret.

Akim behandles som en spedalsk fordi UDI har erklært ham som uønsket i Norge.

Sinne i Narvik

- Jeg har store smerter og lever som en tigger, i et stort vakuum. Jeg føler meg ikke som et menneske. Alle dører er stengt, dette er en ydmykende tilværelse, sier Akim til Dagbladet.

Han nektes også bolig og penger til mat. Det siste halvåret har han flyttet rundt hos venner. Og fått pengehjelp hos sin tidligere arbeidsgiver.

- Jeg har hjulpet ham med penger fordi han var en utmerket ansatt, ja faktisk prototypen på den typen arbeidskraft vi vil ha. Bondevik-regjeringen tar ikke ansvar for kronisk syke mennesker, men sender dem rett i rennesteinen. Jeg er dypt rystet over at elementære velferdsoppgaver blir overlatt til privatpersoner, bare fordi det dreier seg om asylsøkere, sier direktør Kjell Kuraas ved «Kuraas AS».

Akims historie opprører direktør Kuraas. For to år siden ansatte han Akim. Han var dyktig og blid. Kollegaene kalte ham «Smilet».

Skrev til Erna

Men i januar ble Akim syk, og lagt inn på Narvik sykehus. Der ble han ved en feiltakelse akutt operert for blindtarmbetennelse. Legene mener hans lungeproblemer kan ha oppstått i forbindelse med denne operasjonen. En måned seinere fikk han endelig avslag på søknaden om varig opphold i Norge.

- Man kan ikke ta fra et menneske som er syk sykepenger og reisegodtgjørelse når han er under behandling. Jeg ønsker ikke at dette skal bli en mediesak slik flere personer har gitt meg råd om. Jeg tilhører det borgerlige partisystem og denne sak må ordnes på redelig vis, skriver Kuraas i et følelsesladet brev til kommunalminister Erna Solberg.

Da det iskalde svaret kom, tok han kontakt med Dagbladet. Fordi han var dypt skuffet over mangelen på medmenneskelighet.

Svake lunger

Akim var fransklærer i Algerie. Det likte ikke de islamske fundamentalistene i landet. Derfor flyktet han til Norge i 2001.

Legejournalen forteller at Akim har «tuberkuløs pleuritt». Han har bare 60 prosent av normal lungekapasitet.

- Det kan ta flere år å bli helt frisk. Jeg tror sjansene for å komme til hektene er mye bedre her i Norge enn i Algerie. Jeg har ennå et håp om at Norge er et humant land, sier Akim.

Det håper også hans advokat:

- Dette er et spørsmål om omgjøring. Det er inhumant og ubegripelig at en syk mann skal kastes ut av landet, sier advokat Are Johnsen.

KALD SKULDER FRA NORGE: Det siste halvåret har Akim flyttet rundt hos venner og fått pengehjelp hos sin tidligere arbeidsgiver.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media