Lungesyke Christian: - Hver gang jeg pustet inn og ut, verket det

Men «mirakelmannen» fullførte maratonet - igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Cystisk fibrose-syke Christian Lawley (32) har en lungekapasitet på 56 prosent og har akkurat tilbakelagt 42,195 New York Marathon-kilometer.

For andre år på rad har han fullført det anerkjente løpet. Til tross for at han hater å løpe. Til tross for at lungene hans på ingen måte fungerer optimalt. Til tross for at «alle» i utgangspunktet sa at han ikke ville klare å løpe maraton. En gigantisk bragd, vil folk flest si.

- Det er «bittersweet», sier Christian til Dagbladet.

Maraton i motvind Han skjelver når han spiser suppe på en kafé et par kvartaler unna målområdet på Manhattan. Klarer knapt å stå på beina. Medaljen henger stødig rundt halsen hans. «Bittersweet», altså?

- Jeg er fornøyd med å ha forbedret tida, og med å ha løpt jevnere i år, helt klart. Og når jeg hører at andre folk løpte saktere i år på grunn av den enorme vinden, er jo det motiverende.

Christian klokket inn på seks timer og 15 minutter da han løpte sitt første maraton i verdensmetropolen i fjor. Han bestemte seg kjapt for å gjøre det igjen, overbevist om at han ville klare det på i underkant av seks timer, kanskje til og med fem blank. I år stoppet klokka på 06:00:27.
 

- Jeg må overbevise meg selv om at jeg gjorde mye bra, men sier som regnskapsføreren: Tallene på papiret lyger ikke. Det er ikke denne historien jeg vil fortelle barnebarna.

- Sleit fra starten av 32-åringen har forbedret helsa kraftig det siste året. Han var ikke så blå rundt øynene og på leppene, og så hvit i ansiktet, som det han var da han passerte målstreken i fjor. 

Men han kjente definitivt løpinga på kroppen.

- Jeg sleit fra starten av, og tenkte at «dette blir tøft». Så gikk det litt lettere, vi satte opp farten, og det var deler av sluttfasen som gikk som en drøm i år, sammenliknet med i fjor. Men jeg hadde helt ekstremt mye slim i halsen, som aldri forsvant. Jeg hadde vondt i beina fra begynnelsen av, løp den siste milen med krampe i beina, sier han og legger til:

- På mange måter måtte jeg gå dypere i meg selv for å klare det i år, enn i fjor. Jeg må ha meg en lang dusj før jeg bestemmer meg for om jeg skal gjøre dette igjen eller ei.

Idet Christian passerte målstreken, hadde han aller mest lyst til å legge seg rett ned på bakken. Pusten var ufattelig vondt ved hvert eneste åndedrag. Som om det brant i pusten, forklarer han.

- Hver gang jeg pustet inn og ut, verket det. Prøv å svelge en grapefrukt og harke den opp igjen. Det gjør  vondt, sier Christian.

- Fortsatt noe uoppgjort Å ikke fullføre var imidlertid aldri et alternativ. Når han først stiller til start, skal han fullføre. Det klarte han altså, og takker løpeteamet bestående av kona Elin, løpekamerat Steffen Greve Økland, fysioterapeut Marianne Svanevik og hennes datter Line for dét.

I MÅL: Han hadde lenge lyst til å gi opp. Søndag fullførte cystisk fibrose-syke Christian Lawley likevel New York Marathon for andre gang. Foto: Linus Sundahl-Djerf
UTSLITT, MEN FORNØYD: Christian skulle aller helst ha løpt enda litt raskere, men er fornøyd med 06:00:27 - 15 minutter raskere enn i fjor. Foto: Linus Sundahl-Djerf
GOD HJELP Christian løp sammen med kona Elin, fysioterapeuten Marianne Svanevik og hennes datter Line, og kameraten Steffen Greve Økland. Foto: Linus Sundahl-Djerf
5 AV 50 000: De fem var fem av årets 50 000 New York Marathon-løpere. Foto: Linus Sundahl-Djerf
Foto: Linus Sundahl-Djerf
BELØNNING FOR STREVET: Christian Lawley har lagt ned mye arbeid i å forberede seg til sitt andre maraton. Søndag fikk han belønning for strevet. Foto: Linus Sundahl-Djerf
SMERTEFULLT: Fysioterapeut Marianne Svanevik er god å ha i teamet når krampen melder seg. Foto: Linus Sundahl-Djerf
Foto: Linus Sundahl-Djerf
42 195 METER: Fra Staten Island til Central Park. Foto: Linus Sundahl-Djerf
HEIET FRAM: Millioner av tilskuere heiet på «Team Lolly» fra sidelinjen. Foto: Linus Sundahl-Djerf
- INGENTING STØRRE: Den sure vinden fikk Christian til å ønske seg til varmere strøk for sitt neste maraton. - Men det finnes ikke noe større enn New York Marathon. Foto: Linus Sundahl-Djerf
GOD HJELP: Christian setter stor pris på teamet sitt. Foto: Linus Sundahl-Djerf
FORBEDRET TIDEN: Christian fullførte løpet på 06:00:27 - 15 minutter bedre enn i fjor. Foto: Linus Sundahl-Djerf
- NOE UOPPGJORT: ... Likevel føler han at han har noe uoppgjort med New York: De 28 sekundene som skiller ham fra fem-tallet. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Men selv støtteapparatet rundt ham syntes at det så mørkt ut en stund.

Da de nådde 35 kilometer-merket, begynte fysioterapeut Marianne Svanevik å gråte. Hun innså at de ville klare å fullføre, også denne gang.

I tillegg ble Christian og teamet også heiet fram av millioner av tilskuere, som jublet og applauderte fra sidelinja - fra Staten Island til Central Park.

Én time etter løpet, har Christian fortsatt ikke kommet seg tilbake til leiligheten for å ta seg den dusjen han trenger for å ta en avgjørelse på hvorvidt han skal stille til start også neste år. Men én ting vet han:

- Jeg har fortsatt noe uoppgjort med New York. I fjor var det 16 minutter. I år er det 28 sekunder. Jeg skal klare å komme ned på det fem-tallet.

LØPETEAM: Christian Lawley løp sammen med fysioterapeut Marianne Svanevik, kona Elin Lawley, Svaneviks datter Line, og kamerat Steffen Greve Økland (ikke avbildet). - En fantastisk god hjelp, sier Christian om teamet.  Foto: Thea Steen
LØPETEAM: Christian Lawley løp sammen med fysioterapeut Marianne Svanevik, kona Elin Lawley, Svaneviks datter Line, og kamerat Steffen Greve Økland (ikke avbildet). - En fantastisk god hjelp, sier Christian om teamet. Foto: Thea Steen Vis mer
TIDKREVENDE SYKDOM: Christian Lawley bruker store deler av hverdagen på å gjøre det lettest mulig å leve med cystisk fibrose. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
TIDKREVENDE SYKDOM: Christian Lawley bruker store deler av hverdagen på å gjøre det lettest mulig å leve med cystisk fibrose. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer